piątek, 26 listopada 2010

Zrazy drobiowe z masłem czosnkowym i serem camembert



Najwyższy czas na propozycję obiadową. Ostatnio jakoś bardziej kuszą mnie ciasta i chleby, ale przecież trzeba nakarmić rodzinkę.
Przepis na zraziki znalazłam u Elżuni.
Trochę pozmieniałam, m.in. zmieniłam ser z brie na camembert, bo taki właśnie miałam, oraz zrobiłam 4 małe zrazy, zamiast 2 dużych, w ten sposób starczyło dla nas wszystkich.
Zrazy są rewelacyjne, masło czosnkowe daje cudny aromat, a wypływający ser i chrupiąca skórka to wspaniałe zestawienie.




składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • dwie kopiaste łyżki masła
  • 1-2 ząbek czosnku (zależy jak bardzo lubicie czosnek)
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • ser camembert (z dużego wystarczy połowa)
  • bułka tarta (do obtaczania)
  • mąka kukurydziana (u mnie pszenna, też do obtaczania)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz kolorowy (u mnie cytrynowy)

dodatkowo:

wykałaczki
olej do smażenia

wykonanie:

Piersi kurczaka rozdzielić na dwie, a następnie przekroić je wzdłuż na dwie części, żeby powstały 4 prostokątne cieniutkie plastry filetu. Zbić tłuczkiem do mięsa.
Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.

Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko połączyć z masłem. Włożyć do woreczka, albo miski i schłodzić w lodówce.

Na każdej piersi ułożyć plasterek sera camembert i masła czosnkowego. Zrazy zawinąć i spiąć wykałaczką (ja do jednego zrazu używałam po 3 wykałaczki:).

Na patelni rozgrzać olej. Każdy zraz obtoczyć w jajku, następnie w mące i na koniec w bułce tartej.

Smażyć na złoty kolor z każdej strony.

Podawać na gorąco.

Smacznego!!

17 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Coś dla mnie i mojej rodziny:)

Panna Malwinna pisze...

wygląda strasznie apetycznie- cytat za moim Lubym;)

Anonimowy pisze...

A to takie... mini zraziki! Podobają mi się, ale nie jestem pewna, czy taką ilością nakarmiłabym moich Głodomorów. Bez wątpienia musiałabym podwoić składniki. Ale bez wątpienia byłoby pysznie. ;))

Pozdrawiam!

Majana pisze...

O jakie swietne! Jak drobiowe to ja sie tym bardziej na nie piszę:)
Pozdrowienia:)

Ewa pisze...

Mamy ostatnio awersję do kurczaka, najpierw dopadło mojego męża, teraz mnie, dzieci się domagają a ja po prostu nie mogę patrzec na surowego kurczaka, na takiego za to tak i jakby mi ktoś takie cudo podał to bym wpałaszowały w tri miga, ale zrobic sobie niestety nie zrobię. Mogłabyś mi taką porcyjkę teleportowac?

Arvén pisze...

Ua, nie dość że drób (kocham!) to jeszcze masło czosnkowe - po prostu obłęd...
Chyba się wezmę i zrobię...

Karmel-itka pisze...

co za uczta!
nie, nie mogę. takie pyszności o tak później porze...

flusso pisze...

Zdjęcia, jak z najwyższej klasy książki kucharskiej :) Smakować to musi obłędnie! Mniam!

Paula pisze...

wspaniałe. szczególnie z tym masełkiem...

aga pisze...

bardzo apetyczne miesko, z takimi dodatkami musi smakowac super:)

Fuchsia pisze...

Fajne dodatki w tym kurczaczku :)

Anucha pisze...

Wspaniałe danie obiadowe. Niezwykle apetyczne. Chętnie skorzystam z przepisu:)
Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Wygladaja po prostu zniewalajaco!

abbra pisze...

Podoba mi się ten przepis ! Bardzo lubię takie potrawy :)

Agata z magicznego atelier pisze...

Wyglądają przepysznie :)

arek pisze...

Po prostu swietne - az milo sie na nie patrzy i pewnie jeszcze milej palaszuje. :)

babcia marynia pisze...

Tak apetycznie wyglądają,że nie ma bata tylko robić obiadek.Miło pozdrawiam.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin