czwartek, 11 listopada 2010

Sałatka grecka


Sałatka grecka to klasyka, to pochwała prostoty, dla mnie kolejna genialny przepis.
Największym wielbicielem tej sałatki jest moja siostra, która zamarynowaną cebulę ma już stale w lodówce ;) , możecie jej zaufać i już zacząć marynowanie, bo warto.
Sałatka to nie byle jaka, Nigella w swojej książce 'Forever Summer' nazwała ją nadzwyczajną i w 100% zgadzam się z tym określeniem.
Nie udało mi się zdobyć kopru, ale będe szukać dalej, fety jak dla nas też było odrobinę za dużo, ale wy sobie nie żałujcie.
Talerz przepełniony smakami lata, sycący i przepyszny pomysł na kolację.





Ilość na 6-8 porcji.

składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka suszonego oregano (dałam suszoną bazylie)
  • czarny pieprz
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 200ml oliwy z pierwszego tłoczenia (dałam 100 oliwy i 50 oleju )
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • szczypta morskiej soli
  • 1 duża sałata rzymska (daję 4 małe, może lodowa)
  • 1 bulwa kopru włoskiego (nie zdobyłam)
  • 125g drylowanych czarnych oliwek
  • 400g sera feta (200g spokojnie nam wystarczyło)
  • sok z połówki cytryny

wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry, posypać oregano (bazylią) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie polać octem i oliwą, dobrze wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Im dłużej tym lepiej.

Gdy już nabierzemy apetytu na sałatkę, należy zająć się pozostałymi składnikami.
Pomidory umyć (można sparzyć i pozbawić skórek) i pokroić na ćwiartki i znowu na ćwiartki, tak aby powstało wiele cieniutkich podłużnych kawałków.
Posypać je cukrem oraz szczyptą soli i odstawić na chwilkę, na czas przygotowania pozostałych składników.

Umyć i wysuszyć sałatę, porwać na niezbyt małe kawałki i ułożyć w dużej (najlepiej szklanej) misce.

Dodać pokrojony na plastry koper włoski, następnie oliwki i fetę – pokroić ją w kostkę lub pokruszyć – po czym starannie wszystko wymieszać.

Dopiero wtedy dodać pokrojone pomidory, czerwoną cebulę razem z zalewą i wreszcie sok z cytryny.

Wymieszać delikatnie, ale starannie, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Smacznego!!

20 komentarzy:

Majana pisze...

Jaka kolorowa! Przesliczna i pyszna!:)

viridianka pisze...

uwielbiam, tak z całego serca :))

aga pisze...

lubie taka salatke, jest taka kolorowa i bardzo smaczna:)
Twoja wyglada cudnie:)

Paula pisze...

i ja ją lubię :)

Karmel-itka pisze...

kuchnia grecka jest taka wakacyjna...
taka słoneczna.

Gosia pisze...

Zgadzam się w 100 %. Sałatka jest wyjątkowa :)

skoraq cooks pisze...

Ta sałatka jest już wszędzie tak powszechna, że wiążą się z nią same miłe wspomnienia, nie tylko greckie :-) Ja jednak poczekam na lato, teraz z okazji zimy mój brzuszek prosi o dania ciepłe i niezbyt surowe ;-)

Agata z magicznego atelier pisze...

Tak jest. Cebulka czerwona z octem balsamicznym i oliwą w lodówce są tak niezbędne jak mleczko do porannej kawy i filecik z kurczaka na obiadek :P

mania179 pisze...

... I zachciało mi się jeść ;)

kabamaiga pisze...

Wspaniała. Jadłam dzisiaj na kolację sałatkę grecką, ale nie aż tak urozmaiconą. Wspaniała

Anonimowy pisze...

Piękna sałatka! Rzeczywiście ilekroć na nią spojrzeć, przed oczyma pojawia się letnie słońce i skąpane w jego słońcu białe greckie domki...

Arvén pisze...

Pamiętam jak swego czasu fazami ją jadłam i od tej pory jakoś pałam do niej mniejszą sympatią :D
Ale i tak latem nigdy nie pogardzę taką lekką alternatywą dla obiadu...

majmily's pisze...

znamy ją w trochę innej wersji,ale ta u Ciebie też nam się bardzo podoba, mniam;)

baaaraneeek pisze...

Ślicznie wygląda, tak kolorowo i przedw wszytskim jest bardzo zdrowa :)

Karolina pisze...

Bardzo lubię sałatkę grecką:) Śliczne zdjęcia zrobiłaś, wyglądają jak okładka książki kulinarnej:)

Bez sosiku pisze...

Sałatka grecka jest jedną z moich ulubionych. Poza tym dostarcza wiele witamin co jest ważne w sezonie jesiennym i zimowym. Widze, że czerpiesz inspirację z tradycyjnej kuchni śląskiej. Ciesze, się bo niewiele jest ludzi, którzy chcą kontynuować tradycje kulinarne regionów z których pochodzą. ;)

Smaczny Muffin pisze...

Ja lubię różne własne wariacje na jej temat. Najczęściej te dostosowane do tego co mam w lodówce. Czasami zdarza się, że mam tylko 4-5 składników + przyprawy, może do już nie to samo, ale dla mnie i tak smakuje wybornie. No i nie zawsze wygląda tak pięknie jak na Twoich zdjęciach. Musi być pyszna!

Pat pisze...

moja ulubiona :)

Kasia Fiołek pisze...

Zapachniało latem...Ech!

Asia pisze...

Uwielbiam sałatke grecką! To taka klasyka sałatkowa, a nigdy mi sie nie znudzi. Uwielbiam wyjadac ser feta z pomidorami - to najbardziej. Feta podkreśla smak wszystkich warzyw :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin