Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, Ci co lubią pierniczki już zabrali się do pracy, wielbiciele nalewek też nastawili swoje mieszanki, a ja zabieram się za testowanie przepisów na ciasta pachnące świętami.
Na początek pyszne ciasto herbaciane z dodatkiem żurawiny, przepis znalazłam u Arvén.
Ciasto bardzo smaczne, ciężkie i wilgotne, a posypka z cukru świetnie kontrastuje swoją chrubkością.
Pierwszeg dnia ciasto dosyć się sypało, ale już drugiego dnia było idealne. Żurawina nadaje tego świątecznego posmaku, a herbata wspaniałego aromatu.
składniki:
- 1 jajko
- 50g masła
- 225g mąki pszennej
- 225ml mocnej herbaty
- 200g suszonej żurawiny
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 30g drobnego cukru brązowego
- 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75ml rumowego syropu herbacianego*
wykonanie:
Zaparzyć mocną herbatę i wymieszać z syropem rumowym, następnie powstałą mieszanką zalać żurawinę.
Pojemnik szczelnie zamknąć i odłożyć na minimum 4 godziny (moja żurawina nie była mocno sucha, więc ppo godzinie już była dobra).
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ucierać jeszcze przez chwilkę.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do piecznie i sodą, dodać do masła z cukrem i jajkiem.
W tym momencie ciasto nabiera konsystencji kruszonki, wtedy należy dodać żurawinę razem z esencją herbaciano-rumową i wszystko razem starannie wymieszać.
Masę wlać do keksówki (np. 34x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Z góry posypać gruboziarnistym brązowy cukrem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C, wstawić ciasto i piec około 1 godziny do tzw. suchego patyczka.
* Rumowy Syrop Herbaciany znany jako Czeski Rum, jeśli nie macie, można zastapić go 75ml soku pomarańczowego.
Smacznego !!
27 komentarzy:
jak aromatycznie! i jaki piękny, jesienny kolor ma żurawina.. :)
Podoba mi się ! Wypróbuję :)
Bardzo podoba mi się taki przedświąteczny akcent :)
wygląda bardzo smakowicie :)
Ma niesamowity kolor! Wspaniałe to ciasto
Wspaniałe. Te żurawinki na górze strasznie do mnie przemawiają.
ciężkie i wilgotne ciasto to jesień. żurawina to zima. teraz jesteśmy gdzieś pomiędzy, więc to ciasto idealne.
fajny przepis. też zaczynam testować przepisy na świąteczne słodkości, może coś od Ciebie zapożyczę :-) pozdrawiam!
Wspaniale... Prawdziwie swiateczne!
świetne! żurawina i herbata. To jest to!!! moje dwie miłości największe. no i jeszcze keczup ;)
świetne! żurawina i herbata. To jest to!!! moje dwie miłości największe. no i jeszcze keczup ;)
Bardzo się cieszę że nie tylko wypróbowałaś przepis, ale jego efekt jest zadowalający :))
Śliczne ciasto i piękne zdjęcia :))
Zazdroszczę pogody, u mnie leje deszcz,a jak wracam z pracy jest tak ciemno,że zdjęcia nieciekawe wychodzą,.. eh.. uroki jesieni ;)
Częstuję sie ciachem:)
jak zwykle jesteście bardzo miłe, dziękuje za komentarze :)
Arvén - jeszcze raz dzięki za przepis, efekt nie jest zadawalający, ale wspaniały :)
Jak ładnie wygląda ta żurawinka :)
Ale pycha:)
pieknie wyglada :) przepis mam zapisany i tez mam na niego chrapke:)
Jakie cudowne zdjęcie, i świetło takie ładne. I kolory, i ciasto! Z czerwoną żurawiną, to jak na pożegnanie złotej jesieni i powolne witanie zimy czerwonymi dodatkami. Tak poetycko :)
Banalne WOW...!!! Magdo, to ciasto wygląda ślicznie!
Madzius, to ciasto jest stworzone wprost dla mnie :) Wyglada uroczo z ta zurawinka (ja wlasnie mam w domu jej nadmiar, tesciowa przeslala mi paczke zywnosciowa:)) Tak tu u nas na Zachodzie biednie jest :)))
Buzka.
Pięknie wygląda!
choć ja mam złe doświadczenia z herbacianymi ciastami, to skoro tak kusisz, to może się odważę :)
mam podobny plan, chcę wypróbować wiele piernikowych ciast :) a ciasto na pierniczki faktycznie u mnie już zagniecione!
wspaniałe! zapach musi być obłędny
piękne jest. takie intensywne, jesienne...
Z chęcią wypróbuję przepis, bo ciasto wygląda rewelacyjnie!!!
Z chęcią wypróbuję przepis, bo ciasto wygląda rewelacyjnie!!!
Prześliczne kolory ma to ciasto :)
Prześlij komentarz