Kolejna odsłona ciasta bananowego na moim blogu i coś czuję, że to nie koniec.
Ciasto bananowe jest prostsze nawet od muffinek, bo nie trzeba mieć specjalnych foremek.
Robi się je tak szybko, że warto zacząć od włączenia piekarnika :)
Smak bardzo wyrazisty, ciasto jest wilgotne i bardzo, bardzo smaczne. Jeśli damy mu odczekać parę godzin, będzie jeszcze lepsze.
Przypominam, że do tego rodzaju ciast, należy użyć bananów bardzo dojrzałych, najlepiej tych z ciemnymi plamkami.
Przepis pochodzi z strony the good mood food blog, a znalazłam go u Liski.
Oryginalny tytuł
Chlebek bananowy cioci Ann
/Auntie Ann's Banana Bread/
składniki:
- 110 g masła
- 190 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 240g mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia (można użyć zwykłej mąki i dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
- 1 łyżeczka sody
- 1 / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 duże banany
wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C.
Zmiksować cukier i masło w misce aż masa będzie jasna. Dodać jedno jajko i trochę mąki i wymieszać, powtórzyć tę czynność z pozostałymi jajkami i resztą mąki oraz sodą, aż wszystko będzie gładką masą.
Obrać banany i ugnieść je widelcem. Dodać je do miski z ekstraktem waniliowym i wymieszać.
Wlać ciasto do formy keksowej (u mnie o długości 24cm) wysmarowanej masłem i umieścić w piekarniku na około 50 minut. Można ciasto przykryć folią aluminiową po 25 minutach, jeśli ciasto będzie się zbyt szybko rumieniło.
Wbić w ciasto patyczek do szaszłyków - i jeśli wychodzi czysty, chleb bananowy jest gotowy. Wyjąć ciasto z blaszki i położyć na kuchennej kratce, by ostygło.
Smacznego!!!
Przepisy na inne wypieki bananowe:
Chlebek bananowy
Ciasto bananowe z makiem
15 komentarzy:
nigdy nie robiłam bananowego ciasta. fany sposób na wykorzystanie bananów już nie pierwszej świeżości, a często zdarza się że jest takich u mnie całkiem sporo.
pozdrawiam;)
Wygląda przepysznie!
ale wyglada pysznie:)
ja taki chlebek bananowy najbardziej lubie z mlekiem... mniam:)
Mniam - przydaloby sie na dzisiejsze bure popoludnie! :)
najbardziej lubię zapach tego ciasta :)
Wspaniale wygląda to ciacho:)
Świetne! Mam akurat banany na stanie!
Powiem szczerze, że w moim domu chlebek bananowy nigdy nie ma szans na ostygnięcie... ;))
chetnie bym spróbowała
Jakie ładne żywe kolory!
Slicznie sie prezentuje. Musi byc pyszne z mlekiem ;(
Cudnie wygląda. Uwielbiam te bananowe niteczki w ciastach:)
Pozdrowienia:)
oj dawno nie jadlam bananowego, a uwielbiam i to jak! :-)
Mmmmm...az zamruczalam z zachwytu patrzac na to pyszne ciasto :) Twoja rodzinka ma z Toba dobrze. Szkoda, ze nie moge Cie zaadoptowac Madziu :)
Uwielbiam wszystko, co bananowe, więc to ciasto jest jak najbardziej dla mnie do wypróbowania, robiłam bananowe muffinki, więc domyślam się smaku :) Dodatkowo zachęca mnie szybkość wykonania :)
Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz