czwartek, 25 listopada 2010

Ciasto bananowe, kolejna odsłona


Kolejna odsłona ciasta bananowego na moim blogu i coś czuję, że to nie koniec.
Ciasto bananowe jest prostsze nawet od muffinek, bo nie trzeba mieć specjalnych foremek.
Robi się je tak szybko, że warto zacząć od włączenia piekarnika :)
Smak bardzo wyrazisty, ciasto jest wilgotne i bardzo, bardzo smaczne. Jeśli damy mu odczekać parę godzin, będzie jeszcze lepsze.
Przypominam, że do tego rodzaju ciast, należy użyć bananów bardzo dojrzałych, najlepiej tych z ciemnymi plamkami.
Przepis pochodzi z strony the good mood food blog, a znalazłam go u Liski.




Oryginalny tytuł
Chlebek bananowy cioci Ann
/Auntie Ann's Banana Bread/

składniki:

  • 110 g masła
  • 190 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 240g mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia (można użyć zwykłej mąki i dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 duże banany

wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C.
Zmiksować cukier i masło w misce aż masa będzie jasna. Dodać jedno jajko i trochę mąki i wymieszać, powtórzyć tę czynność z pozostałymi jajkami i resztą mąki oraz sodą, aż wszystko będzie gładką masą.
Obrać banany i ugnieść je widelcem. Dodać je do miski z ekstraktem waniliowym i wymieszać.
Wlać ciasto do formy keksowej (u mnie o długości 24cm) wysmarowanej masłem i umieścić w piekarniku na około 50 minut. Można ciasto przykryć folią aluminiową po 25 minutach, jeśli ciasto będzie się zbyt szybko rumieniło.
Wbić w ciasto patyczek do szaszłyków - i jeśli wychodzi czysty, chleb bananowy jest gotowy. Wyjąć ciasto z blaszki i położyć na kuchennej kratce, by ostygło.

Smacznego!!!

Przepisy na inne wypieki bananowe:

Chlebek bananowy

Ciasto bananowe z makiem


15 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

nigdy nie robiłam bananowego ciasta. fany sposób na wykorzystanie bananów już nie pierwszej świeżości, a często zdarza się że jest takich u mnie całkiem sporo.
pozdrawiam;)

zauberi pisze...

Wygląda przepysznie!

aga pisze...

ale wyglada pysznie:)
ja taki chlebek bananowy najbardziej lubie z mlekiem... mniam:)

arek pisze...

Mniam - przydaloby sie na dzisiejsze bure popoludnie! :)

Paula pisze...

najbardziej lubię zapach tego ciasta :)

wiosenka27 pisze...

Wspaniale wygląda to ciacho:)

Kasia Fiołek pisze...

Świetne! Mam akurat banany na stanie!

Anonimowy pisze...

Powiem szczerze, że w moim domu chlebek bananowy nigdy nie ma szans na ostygnięcie... ;))

dorota20w pisze...

chetnie bym spróbowała

flusso pisze...

Jakie ładne żywe kolory!

Agata pisze...

Slicznie sie prezentuje. Musi byc pyszne z mlekiem ;(

Majana pisze...

Cudnie wygląda. Uwielbiam te bananowe niteczki w ciastach:)
Pozdrowienia:)

cudawianki pisze...

oj dawno nie jadlam bananowego, a uwielbiam i to jak! :-)

majka pisze...

Mmmmm...az zamruczalam z zachwytu patrzac na to pyszne ciasto :) Twoja rodzinka ma z Toba dobrze. Szkoda, ze nie moge Cie zaadoptowac Madziu :)

Justinek pisze...

Uwielbiam wszystko, co bananowe, więc to ciasto jest jak najbardziej dla mnie do wypróbowania, robiłam bananowe muffinki, więc domyślam się smaku :) Dodatkowo zachęca mnie szybkość wykonania :)

Pozdrawiam :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin