piątek, 17 września 2010

Sernik kakaowo - kawowy


Zasmakowaliśmy w sernikach :)
Sernik jest po prostu idealny, aksamitny, rozpływający się w ustach. Dzięki kąpieli wodnej, w której go pieczemy jest bardzo delikatny. Zrobiony na moim ulubionym ciasteczkowym spodzie, z mocnym akcentem kawy, zasmakował nam wszystkim, nawet mojemu M. ,który bardzo wzbraniał się od kawowych ciast (już się tak nie wzbrania:)
Nie zawsze byliśmy smakoszami serników, ale teraz wpadliśmy na dobre, głównie za sprawą dorotus76, autorki bloga Moje wypieki, gdzie możecie znaleźć jeszcze wiele świetnych przepisów.

składniki spód:
  • 140g ciastek digestive (używam ciastek bebe)
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)

wykonanie spód:

Ciastka pokruszyć na proszek, najlepiej przy pomocy blendera, albo wrzucić do foliowego woreczka i rozbić wałkiem do ciasta. Dodać roztopione masło i kawę, wszystko dokładnie wymieszać.

Okrągłą formę o średnicy ok. 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód, boków niczym nie smarować), na spód wyłożyć masę ciasteczkową i wyrównać.
Formę z zewnątrz dokładnie owinąć folią aluminiową, ponieważ sernik pieczemy w kąpieli wodnej.


składniki masa serowa:

  • 750g niekwaśnego twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 50g masła, o temperaturze pokojowej
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • ½ szklanki śmietany kremówki (min. 30%)
  • 50ml likieru kawowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

wykonanie masy serowej:

Śmietanę lekko podgrzać w garnuszku, dodać kawę, wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać twaróg i zmiksować. Dodać cukier i krótko miksować. Wbić jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu.

Do masy serowej dodać przestudzoną kremówkę, likier, przesiane przez sitko kakao i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, krótko, tylko do połączenia składników.

Masę wylać na spód z ciastek.

Wcześniej przygotowaną formę (dokładnie uszczelnioną) wstawić do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego należy nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy sernika.

Piec przez godzinę w temperaturze 180'C, bez przykrywania sernika, aż powierzchnia sernika będzie ścięta (sprawdzamy patyczkiem pod koniec pieczenia czy jest sprężyste).

Sernik pozostawić do lekkiego przestudzenia w uchylonym piekarniku.
Następnie wyjąc do temperatury pokojowej , wystudzić. Odwinąć z folii aluminiowej i w formie włożyć do lodówki na 12 godzin.

Uwaga: Sernik na każdym etapie należy miksować jak najkrócej, tylko do połączenia składników, żeby się zbytnio nie napowietrzył.

Smacznego !!

13 komentarzy:

amarantka pisze...

O tak, Dorotka i mnie ciągle inspiruje :)
A Twój sernik wygląda wspaniale!

Kaś pisze...

właśnie piję kawę, tylko takiego serniczka brak mi do pełni szczęścia :)

aga pisze...

piekny serniczek Ci wyszedl:) a jaki musi byc pyszny:)

Anonimowy pisze...

Rewelacyjny serniczek! Niesamowicie mi się podoba. A jako że ich miłośniczką jestem już od dawna, to chętnie wypróbuję. :)

Pozdrawiam!

viridianka pisze...

ja również nie jestem miłośniczką kawowych ciast, ciekawe czy po tym serniku dalej bym się wzbraniała (;

Paula pisze...

a ja dawno sernika nie jadłam... skubnę od Ciebie kawałek, dobrze? :)

Karmel-itka pisze...

pyszniutki ;] kawa i kakao. z serem wymieszane i upieczone. i co mamy? taki rewelacyjny sernik!

myniolinka pisze...

też piekłam kawowy i bardzo nam smakował! lubię kawowe smaki, o sernikah nie wspomne :)

Majana pisze...

Pięknie wygląda! Wiesz, też mam na niego chęć, bo kochamy serniki i kawę:)
Pozdrowienia:)

mania179 pisze...

Wszystko, co kawowe jest pyszne!

Arvén pisze...

Mam niesamowitą słabość do serników...do kawowych to już chyba kosmiczną...
...a do ciastkowych spodów to trochę brak słów :P

Kasia Fiołek pisze...

Świetny ten sernik. Kawowy jadłam raz w cukierni,a le sama nigdy nie próbowałam. Twój wygląda obłędnie! :-)

zjedz_mnie pisze...

No taki serniczek to musi wyśmienicie smakowac ;]

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin