Już od dawna chodziła za mną taka tarta, koniecznie z cebulą. Wystarczy mieć wolną godzinę i można zajadać się pysznym wypiekiem. Dla wszystkim amatorów cebuli i nie tylko :)
Przepis cytuję za Liską z White Plate, a pochodzi on z książki French Kitchen, Joanne Harris, autorki powieści "Czekolada".
składniki:
ciasto:
- 250g mąki
- 175g masła
- 2 żółtka
nadzienie:
- 50g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400g cebuli, pokrojonej w drobne piórka
- 120ml śmietany
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
wykonanie:
ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zrobić z niego kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tart o średnicy 30 cm.
Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec kolejne 15 minut.
Przygotować nadzienie: Na patelni rozgrzać masło z oliwą, wrzucić cebulę. Dusić ją na małym ogniu 30 minut.
W misce ubić śmietanę, jajka, gałkę, sól i pieprz.
Cebulę ułożyć na podpieczonym spodzie. Zalać masą jajeczną, wstawić do piekarnika (160 st C) i piec 25-30 minut.
Podawać ciepłą lub zimną.
Smacznego!!
12 komentarzy:
A zjadłabym, mam straszną ochotę na tartę.
Tarta cebulowa, pyszności ;) Jak dla mnie najlepsza wychodzi z białej cebuli lub z cebuli perłowej, ja dorzucam jeszcze szynkę pokrojoną w paseczki do nadzienia. Oj zjadłabym kawałek takiej tarty!
to ja zapisuję...uwielbiam wszystko co z cebulą...;)
och ile tu cebuli! zjadłabym a co (:
i takie ładne te rumiane kawałeczki cebuli na wierzchu
Mam wielką ochotę na taką tartę:)
Z ogromną chęcią zjadłabym taką tartę. Szkoda, że blokuje mnie Mama-cebuloniejadka. ;))
Pozdrawiam!
oj,ja jestem fanka tego typu tart z cebula,niesamowity smak,a jakie proste.....
Pozdrawiam :)
Bardzo lubię cebulę :)
Fajna tarta cebulowa, taki prosty smak, a ja jeszcze go nie probowalam :)
Można zrobić na czerwonej cebuli i dodać ziół np. tymianku i rozmarynu.
To dopiero musi być pyszne !
Prześlij komentarz