Jeszcze jedna wersja risotto u mnie, jeszcze jeden sposób na wykorzystanie moich ulubionych składników, czyli groszku zielonego i krewetek.
Warto poświęcić tą dłuższą chwile na mieszanie w garnkach, nawet w upalne dni, żeby zjeść to bardzo smaczne i aromatyczne danie.
Danie to robiłam już jakiś czas temu, ale wkrótce znowu powtórzę, bo to jedne z ulubionych dań naszego 3-latka, krewetki znikają z prędkością światła i to nie tylko z jego talerza :)
Przepis znaleziony na blogu Palce lizać z moim małymi zmianami.
Ilości podane wystarczą spokojnie dla 4 osób chyba, że tak jak ja lubicie zjeść jeszcze wieczorem odgrzewane :)
składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 małe cebule, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 500g ryżu do risotto np. Arborio lub Carnaroli
- 200ml białego wina
- 800ml rybnego lub warzywnego wywaru
- 500g ugotowanych i obranych krewetek tygrysich
- 100g sera typu parmezan
- 100g groszku zielonego mrożonego lub z puszki (jeśli używacie mrożonego, należy go wcześniej odmrozić zalewając na chwile wrzątkiem)
- sól
- pieprz
wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z oliwek i 1 łyżkę masła. Dorzucić cebulkę i smażyć ją na małym ogniu, aż stanie się szklista, wtedy dodać czosnek. Smażyć jeszcze chwilę.
Następnie dodać ryż i przemieszać dokładnie, żeby cały pokryty był tłuszczem. Mieszając podgrzewamy do momentu, aż ryż stanie się lekko przeźroczysty.
Wtedy należy wlać wino i gotować tak długo, aż alkohol odparuje, a aromat zostanie wchłonięty przez ryż.
Teraz należy po chochelce wlewać wywar i czekać, aż się zredukuje cały czas mieszając, znowu dolać i znowu mieszać, pilnować, żeby całość delikatnie bulgotała, cała operacja trwa ok. 20 minut, aż ryż stanie się al dente.
Czas na dodanie wcześniej przygotowanych krewetek i groszku, przyprawić i przemieszać.
Gotować kolejne 2 minuty. Dodać część sera i drugą łyżkę masła, wymieszać i gotowe.
Podawać od razu, posypując odrobiną parmezanu.
Smacznego !!!
9 komentarzy:
Świetne zdjęcia!
Madziu, chce mi sie krewetek:)))
Pyszności!
same smakowitosci:) reprezenuje sie znakomicie, pychota:)
Bardzo pysznie wygląda! Bardzo dawno nie robiłam risotto!
Bardzo pysznie wygląda! Bardzo dawno nie robiłam risotto!
Smakowicie wygląda to risotto z krewetkami i zielonym groszkiem, aż się chce jeść, pozdrawiam:-)
Bardzo dobre połączenie smakowe. Było smaczne!
Było pyszne. Świetne połączenie smaków.
Prześlij komentarz