niedziela, 25 lipca 2010

Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem


Jeszcze jedna wersja risotto u mnie, jeszcze jeden sposób na wykorzystanie moich ulubionych składników, czyli groszku zielonego i krewetek.

Warto poświęcić tą dłuższą chwile na mieszanie w garnkach, nawet w upalne dni, żeby zjeść to bardzo smaczne i aromatyczne danie.

Danie to robiłam już jakiś czas temu, ale wkrótce znowu powtórzę, bo to jedne z ulubionych dań naszego 3-latka, krewetki znikają z prędkością światła i to nie tylko z jego talerza :)

Przepis znaleziony na blogu Palce lizać z moim małymi zmianami.


Ilości podane wystarczą spokojnie dla 4 osób chyba, że tak jak ja lubicie zjeść jeszcze wieczorem odgrzewane :)



składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 małe cebule, pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 500g ryżu do risotto np. Arborio lub Carnaroli
  • 200ml białego wina
  • 800ml rybnego lub warzywnego wywaru
  • 500g ugotowanych i obranych krewetek tygrysich
  • 100g sera typu parmezan
  • 100g groszku zielonego mrożonego lub z puszki (jeśli używacie mrożonego, należy go wcześniej odmrozić zalewając na chwile wrzątkiem)
  • sól
  • pieprz


wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z oliwek i 1 łyżkę masła. Dorzucić cebulkę i smażyć ją na małym ogniu, aż stanie się szklista, wtedy dodać czosnek. Smażyć jeszcze chwilę.

Następnie dodać ryż i przemieszać dokładnie, żeby cały pokryty był tłuszczem. Mieszając podgrzewamy do momentu, aż ryż stanie się lekko przeźroczysty.

Wtedy należy wlać wino i gotować tak długo, aż alkohol odparuje, a aromat zostanie wchłonięty przez ryż.

Teraz należy po chochelce wlewać wywar i czekać, aż się zredukuje cały czas mieszając, znowu dolać i znowu mieszać, pilnować, żeby całość delikatnie bulgotała, cała operacja trwa ok. 20 minut, aż ryż stanie się al dente.

Czas na dodanie wcześniej przygotowanych krewetek i groszku, przyprawić i przemieszać.

Gotować kolejne 2 minuty. Dodać część sera i drugą łyżkę masła, wymieszać i gotowe.

Podawać od razu, posypując odrobiną parmezanu.

Smacznego !!!





9 komentarzy:

mania179 pisze...

Świetne zdjęcia!

andzia-35 pisze...

Madziu, chce mi sie krewetek:)))

kornik pisze...

Pyszności!

aga pisze...

same smakowitosci:) reprezenuje sie znakomicie, pychota:)

dragonfly pisze...

Bardzo pysznie wygląda! Bardzo dawno nie robiłam risotto!

dragonfly pisze...

Bardzo pysznie wygląda! Bardzo dawno nie robiłam risotto!

katarzyna_sar pisze...

Smakowicie wygląda to risotto z krewetkami i zielonym groszkiem, aż się chce jeść, pozdrawiam:-)

Mariola Mar pisze...

Bardzo dobre połączenie smakowe. Było smaczne!

Mariola Mar pisze...

Było pyszne. Świetne połączenie smaków.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin