Jeszcze dziś w nocy wyjeżdżamy na urlop jupi.
Torby już prawie spakowane, ostanie przygotowania, kilka godziny podróży i czeka nas wspaniały tydzień, błogiego nic nie robienia.
Podobno dostęp do internetu będzie więc, nie będę tak całkiem odcięta od blogowania :)
Dzisiaj podam Wam przepis z książki 'Jamie's Dinners', jest to kolejna propozycja jak można podać moje ulubione warzywo, czyli zielony groszek.
Nie jest to klasyczny francuski sposób przygotowania tej potrawy, ale groszek z zieloną sałatką znakomicie do siebie pasują.
Nigdy nie pomyślałam, że można gotować sałatę, ale można, nabiera ona słodkiego smaku.
Torby już prawie spakowane, ostanie przygotowania, kilka godziny podróży i czeka nas wspaniały tydzień, błogiego nic nie robienia.
Podobno dostęp do internetu będzie więc, nie będę tak całkiem odcięta od blogowania :)
Dzisiaj podam Wam przepis z książki 'Jamie's Dinners', jest to kolejna propozycja jak można podać moje ulubione warzywo, czyli zielony groszek.
Nie jest to klasyczny francuski sposób przygotowania tej potrawy, ale groszek z zieloną sałatką znakomicie do siebie pasują.
Nigdy nie pomyślałam, że można gotować sałatę, ale można, nabiera ona słodkiego smaku.
Ilość na ok. 4 porcje.
składniki:
- 4 duże garście świeżego lub mrożonego groszku
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 2 główki sałaty typu Little Gem (ja dałam 2 małe rzymskie lub 1 lodową)
- 2 grudki masła
- 140ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
wykonanie:
Boczek pokroić na cienkie plasterki i usmażyć go w małej ilości oliwy, aż będzie chrupiący i złocisty.
Dodać groszek i sałatę pokrojoną w paseczki.
Dobrze wymieszać, zalać bulionem, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż składniki będą miękkie.
Na ostatnie 5 minut zdjąć pokrywkę, aby płyn nieco odparował.
Odstawić z ognia i dodać masło. W ten sposób sos będzie naprawdę kremowy i gęsty.
Doprawić do smaku i podawać natychmiast.
Smacznego !!!
9 komentarzy:
Uwielbiam groszek w każdej postaci, Twój wygląda pięknie, palce lizać!
Miłego błogiego lenistwa życzę! ;)
zapisuję :) pysznie się prezentuje
świeży groszek to i dla mnie jedno z ulubionych warzyw
cudownego odpoczynku!
Magda pewnie bawisz się teraz pysznie w jakimś fajnym miejscu :)
Odpoczywaj, zostaw bloga i wracaj pełna nowych pomysłów :)
Bardzo, bardzo mi sie to podoba. :) Groszek i boczek sie bardzo lubia. :) Udanego urlopu!
Ja też uwielbiam groszek:)
Bardzo fajny przepis, jeszcze nigdy nie robiłam niczego podobnego - czas to zmienić:)
Udanego wypoczynku!
Ja uwielbiam BUCHTY:)szczególnie z sosem truskawkowym muszą byc pyszne!
Bardzo zmysłowe przepisy, zdjęcia... Ślicznie:)
Udanego wypoczynku! Wracaj szybciutko z nowymi pomysłami :)
Prześlij komentarz