niedziela, 2 maja 2010

Torta alla Gianduia (Nutella Cake)


Wczoraj w bardzo miłym towarzystwie, obchodziliśmy kolejne urodziny naszego syna. Tytusek ma już 3 lata i jest wspaniały. Jest też co raz bardziej wybredny kulinarnie, już nie zje wszystkiego co mamusia mu poda, teraz ma swoje ulubione potrawy.
Nowych rzeczy próbuje, ale zawsze ostrożnie i o entuzjazm u niego trudno, co mnie jeszcze bardziej mobilizuje w kuchni :)
Na urodziny zażyczył sobie tort czekoladowy i czekoladowe muffinki, a na kolacje kluski z mięsem :)
Pierwsze dwie propozycje spełniłam, a kluski z mięsem też były, ale tylko dla solenizanta.

Dzisiaj przedstawiam tort czekoladowy, a raczej ciasto pełne nutelli, ciasto wspaniałe i bardzo łatwe do zrobienia. Może to nie klasyczny tort, ale wygląda świetnie i tak też smakuje.
Ciasto jest bardzo wilgotne i pachnie cudownie nutellą. W smaku dominuje czekolada.

Przepis Nigelli z 'How to be a domestic goddess'. Ja znalazłam je na blogu Moje wypieki

Polecam :)

składniki ciasto:

6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
szczypta soli
125 g miękkiego masła
400g nutelli (1 słoiczek i trochę)
1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
100g zmielonych orzechów laskowych
100g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej


wykonanie ciasto:

W dużej misce ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli.
W drugim naczyniu ubić masło z nutellą, potem dodać Frangelico (lub rum/wodę), żółtka i zmielone orzechy, całość zmiksować.
Wmieszać i zmiksować z wcześniej przygotowaną czekoladą.
Na końcu dodać ubite na sztywno białka i naprawdę delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C.
Ciasto wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez 40 minut.

składniki polewa:

10g orzechów laskowych, obranych (ominęłam)
125ml śmietany kremówki
1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
125 gorzkiej czekolady, pokruszonej

wykonanie polewa:

Jeśli chcecie orzechów to: orzechy podpiec na patelni, często mieszając, żeby się nie przypaliły.
Koniecznie ochłodzić przed wrzuceniem na polewę.
W garnku podgrzać lekko kremówkę z rumem i czekoladą, mieszając.
Jeśli tylko czekolada się roztopi, natychmiast ściągnąć z palnika i dalej mieszać, do otrzymania gładkiej polewy.

Na ostudzone ciasto wylać polewę, przyozdobić orzechami.

W garnuszku podgrzać lekko kremówkę z Frangelico i czekoladą, mieszając. Jeśli tylko czekolada się roztopi, natychmiast ściągnąć z palnika i dalej mieszać, do otrzymania gładkiej polewy.
Na ostudzone ciasto wylać polewę, przyozdobić orzechami.

Smacznego !!!

8 komentarzy:

viridianka pisze...

fantastyczny torcik dla Synka wybrałaś, dzieci... no dobra, nie tylko dzieci - kochają Nutellę (:
wszystkiego dobrego dla małego Mężczyzny! (:

magda k. pisze...

viridianko - dziękuję bardzo, faktycznie udział nutelli był decydujący :)

asieja pisze...

życzenie klusek z mięsem absolutnie rozczulające :-)

pysznie ta polewa na wierzchu wygląda.

Paula pisze...

ostatnie zdjęcie jest piękne i takie rozpływające :) wspaniałe

kasiaaaa24 pisze...

Robiłam to ciasto i baaardzo nam smakowało :)

Wszystkiego najlepszego dla Synka :)

andzia-35 pisze...

Super torcik Madziu! Wszystkiego najlepszego dla Synka:))

majka pisze...

Wszystkiego co najlepsze dla Synka (wybacz, ze zyczenia spoznione...)! Niech wyrosnie z Niego prawdziwy smakosz :)

Ciasto wyglada wysmienicie. Musi byc przepyszne :)

Pozdrawiam Madziu :)

magda k. pisze...

asieja - no wiem :) a polewa bardzo smakowita tylko ciut za dużo :)

Paula - bardzo dziękuję, chciałam zrobic jeszcze w przekroju, ale za szybko ciasto zostało zjedzone :)

kasiaaaa24 - bardzo dziękuję za życzenia :)

andzia-35 - bardzo, bardzo dziękuje, życzenia przekazane :)

majka - bardzo dziękuję za życznenia, narazie wyrasta smakosz muffinek, klusek z mięsem i krewetek, ale dobre i to :)

Ciasto jest smaczne polecam:)
Pozdrawiam gorąco :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin