wtorek, 18 maja 2010
Młode ziemniaczki z rzodkiewką i oregano
Tym razem coś bardziej na czasie.
Sałatka z młodych ziemniaków z lekkim dressingiem zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie.
Przepis znalazłam majowym numerze miesięcznika 'Kuchnia'.
Zapraszam do wypróbowania.
Ilość dla 2-3 osób
składniki:
6-8 młodych ziemniaków
2-3 rzodkiewki (dałam cały pęczek)
½ główki sałaty lodowej
1 pęczek oregano (jeśli dacie suszony użyjcie około 1 łyżeczki)
dressing:
200ml jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
2 roztarte ząbki czosnku (następnym razem dałabym ze 4 ząbki)
sól
pieprz
wykonanie:
Ziemniaki wyszorować, pokroić na 1-centymetrowe plastry i gotować 15 minut.
Po ugotowaniu powinny być twardawe. Odcedzić i wystudzić,
W tym czasie pokroić rzodkiewki na plasterki.
Na dressing wymieszać jogurt z sokiem cytrynowym i czosnkiem, oraz doprawić solą i pieprzem.
Umyć i osuszyć liście sałaty, a następnie je porozdzierać.
Sałatę delikatnie wymieszać z ziemniakami, rzodkiewką i oregano.
Polać dressingiem.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
10 komentarzy:
O całkiem zapomniałam o tym przepisie, ale faktycznie na czasie. Będzie idealny na jakiś dzień gdy nie będzie mi się chciało gotować :)
Przepysznie wiosenny przepis:) Idealny na zaklinanie majowej pluchy:)
Kolacja - marzenie!!!
Lubię takie sałatki:)
Kocham sałatki z ziemniorami!:-))))
i już mam na nią ochotę!
pychota- i te młode ziemniaczki do tego;)
Jak pysznie to wygląda :)
Tu jest wiosna w pełni. Ja tylko czekam na młode polskie kartfelki, a wtedy takie danie znajdzie się i na moim talerzu.
Ach jak pięknie się prezentują w tym połączeniu.
Aby je wcinać :)
Prześlij komentarz