wtorek, 18 maja 2010

Młode ziemniaczki z rzodkiewką i oregano


Tym razem coś bardziej na czasie.
Sałatka z młodych ziemniaków z lekkim dressingiem zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie.
Przepis znalazłam majowym numerze miesięcznika 'Kuchnia'.
Zapraszam do wypróbowania.

Ilość dla 2-3 osób

składniki:

6-8 młodych ziemniaków
2-3 rzodkiewki (dałam cały pęczek)
½ główki sałaty lodowej
1 pęczek oregano (jeśli dacie suszony użyjcie około 1 łyżeczki)

dressing:

200ml jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
2 roztarte ząbki czosnku (następnym razem dałabym ze 4 ząbki)
sól
pieprz

wykonanie:

Ziemniaki wyszorować, pokroić na 1-centymetrowe plastry i gotować 15 minut.
Po ugotowaniu powinny być twardawe. Odcedzić i wystudzić,
W tym czasie pokroić rzodkiewki na plasterki.

Na dressing wymieszać jogurt z sokiem cytrynowym i czosnkiem, oraz doprawić solą i pieprzem.

Umyć i osuszyć liście sałaty, a następnie je porozdzierać.
Sałatę delikatnie wymieszać z ziemniakami, rzodkiewką i oregano.
Polać dressingiem.

Smacznego !!!

10 komentarzy:

Wiosanna pisze...

O całkiem zapomniałam o tym przepisie, ale faktycznie na czasie. Będzie idealny na jakiś dzień gdy nie będzie mi się chciało gotować :)

Nika pisze...

Przepysznie wiosenny przepis:) Idealny na zaklinanie majowej pluchy:)

amarantka pisze...

Kolacja - marzenie!!!

wiosenka27 pisze...

Lubię takie sałatki:)

dragonfly pisze...

Kocham sałatki z ziemniorami!:-))))

Paula pisze...

i już mam na nią ochotę!

filozofia smaku pisze...

pychota- i te młode ziemniaczki do tego;)

anytsujx pisze...

Jak pysznie to wygląda :)

lo pisze...

Tu jest wiosna w pełni. Ja tylko czekam na młode polskie kartfelki, a wtedy takie danie znajdzie się i na moim talerzu.

Ivon pisze...

Ach jak pięknie się prezentują w tym połączeniu.
Aby je wcinać :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin