piątek, 28 maja 2010
Kurczak w sezamowym cieście
Ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad. Kawałki kurczaka w smakowitym cieście smażone na głębokim oleju, warte są każdej chwili spędzonej w kuchni.
Przepis zaczerpnięty z bardzo lubianego przez mnie bloga Brulion z przepisami, gdy nie wiem co na obiad, w pierwszej kolejności tam zaglądam :)
Kurczaka podawałam z lekką sałatką i z sosem sweet chilli.
Ilość na obiad dla 3-4 osób.
składniki:
2 duże piersi kurczaka
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 1/2 szklanki wody
kilka kropel sosu sojowego słonego
50 gram sezamu
sól
pieprz
olej do smażenia
wykonanie:
Piersi kurczaka umyć i pokroić na mniejsze ok. 3cm kawałki (wychodzi tego dużo ok. 30 kawałków).
Przyprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać odrobinę oleju na patelni i przesmażyć mięso, nie na rumiano, tylko tyle, żeby nie były surowe w środku.
Przygotować ciasto: Obie mąki wymieszać w misce razem z proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, wlać wodę i wszystko wymieszać mikserem, ciasto powinno być gęste.
Wlać kilka kropel sosu sojowego, nie trzeba dodawać soli, jeśli sos jest słony, wsypać sezami wszystko wymieszać łyżką.
Do ciasta wrzucić kawałki kurczaka, dobrze wymieszać, tak żeby ciasto dokładnie pokryło całość.
Do rondla wlać olej, na tyle dużo, żeby kurczak był w nim zanurzony chociaż do połowy.
Olej dobrze rozgrzać i dopiero wtedy wrzucać porcjami kurczaka.
Można pomagać sobie łyżką, nie oszczędzać na cieście, kurczaki mają być dobrze nim pokryte.
Smażyć w głębokim oleju na rumiano z obu stron, po wyjęciu z oleju odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać od razu, jednak na zimno też nie są złe.
Polecam !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
9 komentarzy:
Dobre chińskie jedzenie :) Palce lizać i pałeczkami stukać na cześć gotującej :)
taka panierka to niebo w gębie :)
wygląda apetycznie bardzo;)
Proste, Szybkie, PYSZNE danie:)
Takie lubię najbardziej:)
wygląda cudownie! w takiej wersji jeszcze nie próbowałam;)
Pozdrawiam
Moje dzieci będą śpiewać hymny pochwalne jak im zrobię takie danie na obiad.
ależ on ma słoneczny kolor!
Cudownie zarumienione, chrupkie... Dodaję do ulubionych!
Pyszotka!!!
Od dawna poszukiwałam przepisu na ten typ ciasta, którym zajadałam się u chińczyka. Pyszna jest również wersja w słodkim cieście kokosowym z wiórkami. mniam...
Prześlij komentarz