niedziela, 9 maja 2010

Kruche Waniliowe Herbatniki


Herbatniki to taki produkt, który zazwyczaj kupujemy w sklepie, jednak po upieczeniu ich wg poniższego przepisu, przekonacie się jak łatwo można upiec swoje własne herbatniczki i o ile są lepsze od tych kupnych.
Przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson 'Forever Summer'.
Ciasteczka są fantastyczne, kruche i bardzo maślane, nawet bardziej jak waniliowe.

Ilość na ok. 33 herbatniki

składniki:

100g cukru pudru
200g mąki pszennej, najlepiej włoskiej typu 00*
100g skrobi kukurydzianej**
200g bardzo miękkiego masła
nasiona z 1 laski wanilii ***
cukier waniliowy albo zwykły drobny cukier do posypania

* najbardziej zbliżoną mąką jest nasza mąka tortowa i takiej użyłam
** dałam mąki ziemniaczanej
*** dałam 1 łyżkę esencji waniliowej


wykonanie:


Piekarnik rozgrzać do temperatury 160'C.

Przesiać cukier puder, mąkę, skrobię.
Dodać masło oraz ziarenka z 1 laski wanilii lub esencję waniliową , a następnie wszystko wymieszać i zagnieść kule ciasta.
Wszystko to można to zrobić używając melaksera, niestety nie mam, ale ręcznie też poszło błyskawicznie.

Ciasto przełożyć na formę u mnie o wymiarach 23 cm x 28 cm, dociskając palcami, lub wypukłą stroną łyżki, rozłożyć je, tworząc równą powierzchnię.
Może się wydawać, że ciasta jest mało, ale spokojnie na pewno wystarczy.
Czubkiem ostrego noża pociąć ciasto na wąskie kawałki.
Na przykład dwa nacięcia wzdłuż, żeby powstały trzy pasy ciasta, a potem 10 w poprzek (może być mniej). Mnie nacięcia w czasie pieczenia znikły, więc po upieczeniu nacinałam jeszcze raz :)
Za pomocą widelca zrobić dziurki w herbatnikach. Każdy nakłuć przynajmniej w trzech miejscach.

Teraz gdy masa jest już ugnieciona, pocięta i ponakłuwana, wsunąć blachę do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut.
Po tym czasie kruche ciasto nadal będzie blade, ale nie surowe.
Na brzegach powinno się ze złocić i uzyskać nie chrupką, ale miękką konsystencję.
Wyjmij blachę z piekarnika i odstawić ciastka na 10 minut do ostygnięcia.
Po tym czasie łopatką i palcami delikatnie poprzekładać herbatniki na metalową kratkę.
Oprószyć cukrem i przed włożeniem ich do puszki zaczekać, aż zupełnie wystygną.

Smacznego !!!

12 komentarzy:

Olciaky pisze...

Mago!
Bardzo fajne te Twoje herbatniczki, do herbatki idealne:)
Hehe
Pozdrawiam cieplutko, Olcik.

Paula pisze...

ale fajne! takie proste i banalne, a mają w sobie to coś, co sprawia, że siegałoby się po nie co chwila :)

wiosenka27 pisze...

Ale fajne:)

asieja pisze...

uwielbiam zjadac herbatniki maczane w ciepłym mleku (((:

majka pisze...

Moj Maly na pewno ucieszylby sie z takich herbatnikow. Musze mu koniecznie upiec.

Pozdrawiam Madziu.

Polka pisze...

Pewnie tak samo niebezpieczne jak pyszne :))))

Kamila pisze...

Halo Magda, pomimo że jeszcze nie robiłam tych herbatniczków to już miałam okazje je kosztować od Marcina i musze powiedzieć,że są przepyszne i nie mogłam się doczekać kiedy je zobacze na Twoim blogu, a tak poza tym to dziś je będe robić.....
Pozdrawiam

magda k. pisze...

Olciaky - bardzo dziękuję, przy herbatce znikają błyskawicznie pozdrawiam gorąco :)

Paula - faktycznie proste, ale łatwo sie uzaleznić :)

wiosenka27 - bardzo Ci dziękuję

asieja - moje się nie doczekały maczania w mleku, ale nic straconego bo na pewno jeszcze je upieke

Majuś - napewno się ucieszy, mój mały był zachwycony :) pozdrawiam Ciebie i małego :)

Polka masz 100% racji, są tak pyszne i tak łatwe do zrobienia, ze już myśle o pieczeniu kolejnych :)

Kamila - bardzo się cieszę, że Cii smakowały, no i że Marcin Cię poczęstował ;), dzięki za komentarz najbardziej cieszą mnie komentarze osób, które miały okazję spróbować :)
teraz musisz koniecznie upiec :) polecam i pozdrawiam

dragonfly pisze...

Ojoj! toż to musi być pychota dopiero! :-)

amarantka pisze...

Następnym razem, gdy w sklepie spojrzę na półkę z herbatnikami, pomyślę o Tobie :)
i zrobię sama!

katarzyna_sar pisze...

Bardzo mi się podobają Twoje herbatniki, pysznie wyglądają:-)

Nika pisze...

Uwielbiam Nigelle, jest apetyczna w każdym geście:) A te herbatniki wyglądają przepysznie... Upiekę ich mnóstwo i będę miała na śniadanko, drugie śniadanko, podwieczorek...:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin