środa, 21 kwietnia 2010
Tatterowiec – chleb razowy (na zakwasie)
Przeszukując internet w poszukiwaniu przepisów na chleb, natknęłam się w wielu miejscach na chleb razowy na zakwasie – Tatterowiec.
Sięgnęłam więc do źródła i w zbiorach Tatter na blogu Tatter o chlebie znalazłam to cudo.
Korzystałam też z uwag dorotus76
Będę go piekła jeszcze nie raz, bo to jeden z tych bardzo trafionych przepisów.
Chleb jest przepyszny, bardzo nam smakował. Chleb jest lekko wilgotny i lepki, a skórka chrupiąca i pyszna, a do tego pachnie wspaniale.
składniki:
400g zakwasu żytniego *
150ml wody **
100g mąki żytniej (jasnej lub razowej)
300g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka soli
½ łyżeczki cukru demerara
* jeśli zakwas jest młody, można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży
** ilość użytej wody należy uzależnić od gęstości zakwasu i rodzaju użytych mąk.
wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić. Ciasto powinno być lepki i luźne.
Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, przykryte ściereczką.
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić/ wymieszać, przełożyć do foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami.
Wierzch posmarować oliwą.
Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania najlepiej na kilka godzin, do podwojenia objętości. Uważać, żeby ciasto nie przerosło.
Przed pieczeniem posypuje makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, ja posypałam mąką.
Chleb wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200'C, piec 60 minut.
Gdy piekarnik dobrze się nagrzeje (osiągnie temperaturę 200'C), chleb i ścianki pieca spryskać wodą.
Jeśli po godzinie sprawdzicie chleb i stukając od spodu nie wydaje głuchego odgłosu, można podpiec przez parę minut bez formy.
Studzić na kratce.
************************************
dla posiadaczy maszyny:
wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności:
płynne
sypkie
ewentualnie drożdże
włączyć program u mnie 'ciasto' (czyli taki bez pieczenia), po zakończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
wiele dobrego na temat tego chleba.. :-)
Kolejny pyszny chlebek u Ciebie Madziu :) Mimo, ze jestem po sniadaniu, zjadlabym jedna kromeczke :))
Prześlij komentarz