poniedziałek, 19 kwietnia 2010
Tarta z pieczarkami i brokułami
Dzisiaj przepis na tartę, którą robiłam już jakiś czas temu, ale nie było kiedy wrzucić.
Jednak najwyższy czas na jakieś danie obiadowe, więc zapraszam do pieczenia.
Danie proste w przygotowaniu, brokuł w sezonie dajemy świeży, ale może również być mrożony.
Pomysł na nadzienie z bloga Agaty, ciasto na spód robiłam wg tego przepisu klik, jednak możecie spód zrobić z ciasta francuskiego (jak u Agaty), będzie dużo mniej do zrobienia.
składniki na nadzienie:
300g pieczarek
500g brokułów
150 ml śmietanki
kilka plastrów szynki
1 jajo
2 łyżki tartego parmezanu (może być inny twardy ser)
4 łyżki tartej mozzarelli (z braku dałam 4 łyżki sera żółtego)
1 cebula
oliwa do smażenia
łyżka bułki tartej
sól, pieprz
wykonanie
nadzienie:
Brokuł jeśli świeży, umyć i podzielić na różyczki.
Następnie brokuł (świeży i mrożony) wrzucić na kilka minut do gotującej się wody.
Jeśli zmięknie (nie za bardzo) wyjąć na durszlak.
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki i szynkę w plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki i szynkę i wszystko razem przesmażyć.
W naczyniu wymieszać śmietanę z jajkiem i parmezanem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Na wcześniej podpieczone ciasto wysypać 1 łyżkę bułki tartej (wchłonie nadmiar płynu z farszu).
Następnie wyłożyć przesmażone nadzienie i na górę wyłożyć różyczki brokułów.
Wszystko zalać mieszanką śmietaną.
Wierzch posypać mozzarellą (lub innym serem), można też ułożyć wzór z ciasta, jeśli wam zostało.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200'C.
Piec przez ok. 20-30 minut.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
Pyszna tarta:)
zielony brokuł zawsze tak fajnie wygląda w tartach/zapiekankach. lubię.
no wlasnie za mna chodzi tarta, ale nie z brokulem tylko z kalafiorem... teraz po twoim wpisie jednak sie waham :-)
często gęsto robię podobną... tarty wszelkie po prostu uwielbiam :) mniam!
Uwielbiam tarty. Moge je jesc codziennie. A z brokulami to podwojnie lubie :))
Pozdrawiam Madziu :))
Prześlij komentarz