poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Tarta z pieczarkami i brokułami


Dzisiaj przepis na tartę, którą robiłam już jakiś czas temu, ale nie było kiedy wrzucić.
Jednak najwyższy czas na jakieś danie obiadowe, więc zapraszam do pieczenia.
Danie proste w przygotowaniu, brokuł w sezonie dajemy świeży, ale może również być mrożony.


Pomysł na nadzienie z bloga Agaty, ciasto na spód robiłam wg tego przepisu klik, jednak możecie spód zrobić z ciasta francuskiego (jak u Agaty), będzie dużo mniej do zrobienia.

składniki na nadzienie:

300g pieczarek
500g brokułów
150 ml śmietanki
kilka plastrów szynki
1 jajo
2 łyżki tartego parmezanu (może być inny twardy ser)
4 łyżki tartej mozzarelli (z braku dałam 4 łyżki sera żółtego)
1 cebula
oliwa do smażenia
łyżka bułki tartej
sól, pieprz

wykonanie
nadzienie:


Brokuł jeśli świeży, umyć i podzielić na różyczki.
Następnie brokuł (świeży i mrożony) wrzucić na kilka minut do gotującej się wody.
Jeśli zmięknie (nie za bardzo) wyjąć na durszlak.

Cebulę pokroić w piórka, pieczarki i szynkę w plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki i szynkę i wszystko razem przesmażyć.

W naczyniu wymieszać śmietanę z jajkiem i parmezanem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Na wcześniej podpieczone ciasto wysypać 1 łyżkę bułki tartej (wchłonie nadmiar płynu z farszu).
Następnie wyłożyć przesmażone nadzienie i na górę wyłożyć różyczki brokułów.

Wszystko zalać mieszanką śmietaną.

Wierzch posypać mozzarellą (lub innym serem), można też ułożyć wzór z ciasta, jeśli wam zostało.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200'C.
Piec przez ok. 20-30 minut.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Pyszna tarta:)

asieja pisze...

zielony brokuł zawsze tak fajnie wygląda w tartach/zapiekankach. lubię.

cudawianki pisze...

no wlasnie za mna chodzi tarta, ale nie z brokulem tylko z kalafiorem... teraz po twoim wpisie jednak sie waham :-)

amarantka pisze...

często gęsto robię podobną... tarty wszelkie po prostu uwielbiam :) mniam!

majka pisze...

Uwielbiam tarty. Moge je jesc codziennie. A z brokulami to podwojnie lubie :))

Pozdrawiam Madziu :))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin