piątek, 9 kwietnia 2010

Potrawka ala Stroganoff


Po malutkiej przerwie proponuję dziś bardzo smaczne danie, które znalazłam na świetnym blogu Notatki Kulinarne.

Nie wszystko ostatnio mi wychodzi, może to przesilenie wiosenne, albo inne dziwy, ale akurat potrawka z wątróbki wyszła bardzo dobrze.
Nie można tego popsuć, więc nie popsułam, za to chleby i bułki uparły się na mnie i nie chcą wychodzić, ale się nie poddaję i chociaż kolejne nie udane ciasto wylądowało w śmietniku, ciągle zaczynam od nowa.

Danie w sam raz na szybki jutrzejszy obiad.

składniki:

400g wątróbki z indyka (dałam z kurczaka)
300g pieczarek
1 cebula
pół papryki
3 ogórki konserwowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego (dałam 3 łyżki)
1/3 szklanki białego wina (dałam wytrawnego)
sól duża szczypta
pieprz (ok. ½ łyżeczki)
papryka
rozmaryn świeży
tymianek suszony
4 łyżki mąki do obtoczenia
3 łyżka masła do smażenia

wykonanie:

Wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
W woreczku wymieszać 4 łyżki mąki z pieprzem i papryką.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła.
Wątróbki wrzucić do woreczka z mąką i potrząsać, aż się pokryją mąką (można to też zrobić na talerzu, ale sposób z woreczkiem moim zdaniem jest bardzo dobry).
Wątróbki wyjąc z woreczka. Strzepnąć delikatnie z nadmiaru mąki, smażyć na rozgrzanym maśle, a następnie przekładać na talerzyk.
Wątróbkę posolić dopiero po zdjęciu z patelni.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, albo piórka. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Ogórki i paprykę pokroić w małą kosteczkę,
Po usmażeniu wątróbki, dodać masła na patelnie, wrzucić cebulę, poddusić, dodać pokrojone pieczarki, pogotować chwilę.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, dolać wina, wrzucić ogórki i paprykę, dolać wody wg uznania (jeśli chcecie bardzo gęste to wody należy dodać odrobinę).
Wszystko razem pogotować przez 10 minut. Następnie dodać wątróbkę i razem pogotować 5-10 minut.

Smacznego!!!

7 komentarzy:

gosia99 pisze...

Po pierwsze cudowne zdjęcie!
Po drugie jutro też będę robić
A po trzecie hmn tylko jeszcze pieczywko by się przydało ;)

Joanna pisze...

Dziękuję za uznanie :)
Mam nadzieję, że smakowało....

majka pisze...

Pyszne danko. Oryginalnego Stroganowa bardzo lubie wiec ta potrawka tez na pewno by mi posmakowala :)

Pozdrowionka :)

asieja pisze...

te wątróbki to nie do końca moje smaki, ale może w takim wydaniu bym zjadła :-)

mi też ostatnio bułki nie wychodzą.. ale mam nadzieję, że uda mi się pokonac tą złą passę

katarzyna_sar pisze...

Piękne danie, lubię strogonowa i polecam:-)

Anonimowy pisze...

Ja tylko dodam - w kwestii formalnej - iż prawidłowa nazwa potrawy to:
"boeuf strogonow" a poza tym śliczne fotki i wspaniałe potrawy tutaj znalazłam :))
Pozdrawiam :)

magda k. pisze...

Joanna - oczywiście, że smakowało to ja dziękuję i pozdrawiam

Anonimowa w kwestii formalnej :) potrawa tak się nazywa, ponieważ tak została nazwana przez autorkę przepisu - Joannę i tej wersji będę się trzymać :)

dziękuję za uznanie i gorąco pozdrawiam

katarzyna_sar - dziękuję i również polecam

asieja - wątróbka to też zdecydowanie nie mój smak, ale o dziwno w tej potrawie mi smakowała

a co do bułek to Tobie i sobie życze powodzenia i wytrwałości :)

majka - wpadnij wreszcie to wypróbujesz :)

gosia99 - bardzo dziękuję, zdjęcia to oczywiście zasługa męża, danie polecam a pieczywo oczywiście pasuje tu jak najbardziej

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin