sobota, 3 kwietnia 2010

Mazurek makowy


Przepis na ten mazurek znalazłam na blogu kotlet.tv.
Właśnie takiego przepisu szukałam, ponieważ mazurków mamy więcej, ale wszystkie przepełnione bakaliami, a mój mąż nie przepada za orzechami. To taki całkiem inny mazurek, spód z herbatników i masa makowo - jabłkowa, bardzo nas zaskoczyły na plus.

Ciasto proste i nie wymagające, za to można wykazać się przy ozdabianiu ciasta, ja nie mam zdolności plastycznych, więc przeważnie stawiam na esy-floresy.




Jutro postaram się wrzucić zdjęcia mazurków mojej mamy, zawstydziła mnie dziś :) zrobiła prześliczne.

składniki:

800g masy makowej (można dać taką z bakaliami)*
6 jajek
1 szklanka cukru
¾ kostki margaryny/ masła (ok.180g)
ok.400g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte na tarce)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ buteleczki aromatu migdałowego
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
duża paczka herbatników (ok. 150g)

polewa:

1,5 szklanki cukru pudru
sok z jednej cytryny
konfitura lub skórki z cytryny do ozdoby



wykonanie:

Masę bakaliową przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, alboo z startymi jabłkami świeżymi.

Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać małą szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać cukier i utrzeć mikserem.

Masło/ margarynę rozpuścić i wystudzić.

Do masy makowej z jabłkami dodać aromat, rozpuszczoną margarynę, żółtka, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować razem, albo dokładnie wymieszać.
Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę.

Dużą formę (ok. 30 x 40 cm, albo jedną średnią, a jedną malutką formę) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami.

Piekarnik nagrzać do 190'C.

Masę wylać na herbatniki i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 1 godzinę.
Może się piec odrobinę dłużej, sprawdzić patyczkiem, ma być tylko odrobinę wilgotny, a ciasto powinno być dosyć ciemne.

Wyjąć i wystudzić.

Polewę robimy tak:


Z cukru pudru i soku z cytryny ukręcić lukier.
Polać nim ciasto, a następnie ozdobić skórką lub konfiturą.
Wstawić do lodówki i tam też je najlepiej przechowywać.

Smacznego !!!


* Jeśli nie macie masy makowej należy 3 szklanki maku, zalać ok. 350 ml wrzątku i odstawić na kilka godzin, następnie zmielić 2 razy i dodać szklankę dowolnych bakalii, 2 łyżki miodu i odrobinę cukru.

9 komentarzy:

Bea pisze...

Mazurek makowy z cala pewnoscia i mnie by posmakowal! Chetnie zapisze sobie przepis 'na nastepny raz' ;)

Pozdrawiam serdecznie i zycze wspanialych, radosnych Swiat :)

Ivon pisze...

Piękny !!!!

Wesołego Alleluja !!!

viridianka pisze...

o ciekawy ten mazurek, taki wysoki i inny, ale bardzo apetyczny bo makowy :)

wesołych!

Ania pisze...

O! Nie słyszałam jeszcze po takim mazurku! Z makiem musi być bardzo smakowity! Wesołych Świąt!

andzia-35 pisze...

Wspaniale sie prezentuje, na pewno jest pyszny i co bardzo ważne szybko i łatwo sie go robi:))
Zdrowycch , radosnych i rodzinnych swiąt!

asieja pisze...

bardzo lubię wszystko co makowe

a drugie zdjęcie jest urocze

pięknych świąt!

magda k. pisze...

Bea - polecam :) również życzę zdrowych i rodzinnych świąt :)

Ivon - dziękuje Tobie również najlepszego

viridianka - no napewno nie wygląda jak tradycyjny, ale miła alternatywa :) dziękuje i życzę zdrowych i radosnych

Ania - przyznaję, że taki jest :) Wesołych Świąt

andzia-35 - zdrowych i rodzinnych Świąt, a mazurek naprawdę nie wymagający

asieja - bardzo dziękuje :) 2 zdjęcie i cała reszta to zasługa mojego cudownego męża, ja w tym czasie próbuje utrzymać dziecko z dala od obiektu :) Zdrowych i radosnych Świąt

Atria C. pisze...

Ale wypiękniony! I taki,, niekonwencjonalny i wysoki..:)

Wesołych Świąt!

Gosia pisze...

Ciekawy przepis,musze go zanotowac na przyszly rok,bo mak bardzo lubie :)
Zycze Tobie i Twoim najblizszym wesolych i zdrowych Swiat Wielkanocnych :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin