środa, 14 kwietnia 2010

Makaron ze szpinakiem i ricottą


Dzisiaj kolejny przepis na szybki obiad, bo takie obiady przytrafiają nam się najczęściej.
Gdy mamy mało czasu w kuchni i na zakupy też nie ma jak podjechać, wtedy ratuję się zapasami w zamrażarce, a tam zawsze czeka szpinak.
Więc dzisiaj szpinakowo, danie smaczne, chociaż dla mnie trochę za mało mokre :) jednak mąż i synek byli zadowoleni, więc Polecam !!!

Przepis znalazłam na blogu Magia smaków

Ilość dla 3-4 osób. Robiłam z połowy poniżej podanych porcji i wystarczyło dla 2 dużych i jednego małego :)

składniki:

400g ulubionego makaronu
350g sera ricotta lub tradycyjnego twarogu *
300g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
2 łyżki masła
pół pęczka szczypiorku
6 ząbków czosnku, posiekanych
sól, pieprz do smaku
starty parmezan do oprószenia (niekoniecznie)

* jeśli używacie twarogu, powinien być mokry, należy uważać gdyż lubi się warzyć (dodawać na końcu i krótko gotować).

Wykonanie:

Makaron zagotować wg instrukcji na opakowaniu.

W czasie gdy makaron się gotuje, do garnka wrzucić szpinak, rozmrozić i doprawić solą i pieprzem.
Dodać posiekany szczypiorek, czosnek oraz masło.
Wymieszać, chwilę pogotować.
Na końcu dodać ricottę (lub twaróg), wymieszać.
Chwilę pogotować wszystko razem.

Wymieszać z ciepłym makaronem.
Podawać na ciepło, a przed podaniem można oprószyć parmezanem.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Kasia Fiołek pisze...

Właśnie wróciłam ze sklepu i się na ricottę gapiłam, ale nie kupiłam. Szkoda. Jutro bym sobie zrobiła taki oto obiad.

Unknown pisze...

Dziękuję! Pomogłaś mi dziś zrobić obiad ;)
Pozdrawiam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin