sobota, 20 marca 2010

Tiramisu




To jeden z bardziej znanych na świecie deserów. Jego recepturę stworzyli Włosi – obecnie przyrządza się go na tak wiele sposobów, że stopniowo zaciera się tradycyjny wzorzec tiramisù. Jego bazę stanowią biszkopty (zwane po włosku biscotti) nasączone alkoholem (np. brandy), sokiem owocowym lub mocną kawą. Tradycyjny przepis na tiramisù poleca przekładanie warstw biszkoptów włoskim serkiem mascarpone, zazwyczaj ucieranym z żółtkami i cukrem. Ważnymi dodatkami stosowanymi do  przyrządzenia deseru są: kakao, cynamon, a niekiedy świeże owoce – ostateczny charakter tiramisù zależy od fantazji i smaku osoby, która go przygotowuje. Cyt. koneserzy.pl

Więc jeśli Tiramisu to najsłynniejsze deser świata, sama sobie się dziwię, że jeszcze go nie jadłam :)
Dodatkowo to chyba też najprostszy z deserów, więc koniecznie musicie wypróbować.
Przepisów jest wiele, chciałam zrobić najbardziej klasyczną wersję i fajny przepis znalazłam na opakowaniu serka mascarpone 'Piątnica', trochę dodałam i pozmieniałam i wyszło.
Smakował nawet mojemu M., który smak kawy lubi tylko w szklance, jednak tym razem zrobił wyjątek dla tego kawowego dania i się nie zawiódł, bo deser wyszedł pyszny.

Porcja dla 4-6 osób.

składniki:

1 mała filiżanka kawy espresso ok. 120 ml (zrobiłam mocną rozpuszczalną)
50g likieru amaretto
50g cukru pudru
3 żółtka
250g serka mascarpone
130-150ml śmietanki 30% do ubijania
1 opakowanie Śmietan-fix dr. Oetker (opcjonalnie, ale śmietana wtedy lepiej się będzie trzymała)
1 opakowanie biszkoptów u mnie obsypane cukrem (lady fingers) ok. 100g
ciemne kakao do posypania

wykonanie:

Do wysokiego naczynia wlać śmietanę i dosypać opakowanie śmietan-fix, ubić na sztywno.
W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, następnie dodać serek mascaropne i dokładnie wymieszać.
Do masy przełożyć ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Odstawić do lodówki, na czas przygotowania pozostałych składników.

Zaparzyć kawę i dolać do niej likier amaretto.

Formę, albo naczynie u mnie o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do przygotowanej formy wyłożyć połowę biszkoptów, a następnie nasączyć je połową kawy z dodatkiem likieru.
Na biszkopty wyłożyć połowę kremu i rozsmarować.
Wyłożyć drugą warstwę biszkopty, ponownie nasączyć je kawą, a następnie wyłożyć resztę kremu.
Deser wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem deser posypać kakao.

Polecam!!



Do wydruku

5 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Tiramisu jest pycha:)Ale mi smaka narobiłaś:)

myniolinka pisze...

nie odmówiłabym do kawki :)

Kasia Fiołek pisze...

To jest jedna z tych rzeczy, które nigdy nie są w stanie mi się znudzić!

Satyrja Anna Mutwil pisze...

Oj tak, smaka narobiłaś :):)

magda k. pisze...

wiosenka 27 hihi sama sobie również :)

myniolinka dzięki :)

dragonfly coś w tym jest, zrobiłam juz 2 razy w krótkim czasie i już mam ochotę na jeszcze raz

satyrja sama bym znowu zjadła :) pozdrawiam gorąco :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin