środa, 17 marca 2010
Pierś kurczaka pieczona w folii z fasolą, porami, śmietaną i majerankiem
Jestem zwolennikiem dań szybkich, ale najlepiej gdyby były bardzo smaczne i bardzo zdrowe, a to już nie takie proste.
Większą ilością czasu dysponujemy przeważnie tylko w weekend, dlatego cały czas poszukuje przepisów na dania szybkie i bardzo szybkie.
Przepis dedykuje Satyrji , która tak jak ja lubi te przepisy szybkie i szybsze.
Przepis pochodzi z książki 'Happy Days with the Naked Chef' Jamie Oliver.
Jest to porcja dla dwóch osób, albo na 2 dni, jak kto woli.
składniki:
około 10 młodych porów (u mnie 1 szt dużego pora, a raczej jego biała i jasnozielona część)
2 x 200g piersi kurczaka bez skóry (po prostu 2 pojedyncze piersi z kurczaka)
400g fasoli z puszki, odcedzonej i opłukanej
ząbek czosnku, obrany i pokrojony na plasterki
1 mała garść świeżych liści majeranku lub oregano (dałam sporą łyżeczkę suszonego majeranku)
mały kieliszek białego wina (dałam ok. 100ml)
140ml gęstej śmietany (u mnie 18%)
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
wykonanie:
Będzie nam potrzebna duża „paczuszka” z folii, przypominająca kopertę.
Ułożyć jeden na drugim dwa kawałki folii aluminiowej długości ok. 60cm i zawinąć z trzech stron, czwarty bo pozostawić otwarty.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220'C.
Pory młode przyciąć i umyć, a por duży umyć i pokroić na cienkie talarki.
Wodę zagotować w garnku wrzucić pora i blanszować go przez ok. 2 minuty.
Odcedzić i wymieszać w misce ze wszystkimi pozostałymi składnikami, garść fasoli rozetrzeć w dłoniach na papkę.
Przyprawić do smaku, a następnie ostrożnie umieścić w folii razem z sosem śmietankowym.
Starannie zwinąć folię wzdłuż czwartego boku, sprawdzić, czy paczuszka jest dokładnie zamknięta i delikatnie zsunąć ją na blachę.
Przez minutę podgrzewać blachę na dużym ogniu, na palniku kuchenki, aby zawartość się rozgrzała, a następnie umieścić na środkowym poziomie piekarnika i pozostawić na 25 minut.
Po 25 minutach sprawdzić czy kurczak się upiekł, w moim piekarniku zajęło to kilka minut dłużej.
Gdy potrawa jest gotowa wyjąć z piekarnika, przenieś na duży talerz i rozerwać folię.
Smacznego!!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
11 komentarzy:
U mnie kurczak z porem będzie jutro. Tyle, że bez fasoli. A Twój wygląda wspaniale:)Jak zwykle zresztą:)
Ojej strasznie mi miło :):) dziękuję pięknie :) a Danie faktycznie fantastyczne! Pyszne składniki i prosty przepis :) Tylko sposób składania folii chyba trzeba będzie mi pokazać :P
Zatem zapraszam na degustację! :] Kurczaka w towarzystwie porów spożywałam zazwyczaj w formie przepysznej kremowej zupy, ale propozycja podania go w formie mniej płynnej jest bardzo ciekawa. Tylko do tej fasoli z puszki bym się musiała przekonać... Pozdrawiam :]
wiosenko27 - jesteś bardzo miła dziękuje ślicznie, a fasola bardzo mi pasuje także kuszę :)
Satyrja - a proszę bardzo :) a co do składania folii, to mnie za pierwszym razem poszło kilka metrów, ale nic się nie wylało :)
Ola - a bardzo chętnie bym wpadła :)Twój pomysł na zupę, bardzo mi się podoba, a co do fasoli to nie koniecznie musi być z puszki, ale wtedy to juz nie takie ekspresowe danie :)
Oj ostatnio potrzebuję ekspresowych dań, a to mi się bardzo podoba :)
A czy zamiast koperty z folii można użyć rękawów do pieczenia?
myślę, że bez problemu da się to zastąpić workiem do pieczenia :) Pozdrawiam
To jest taki wspaniały przydatne źródło informacji, które dostarczamy i dajesz nieobecny bezpłatny. Uwielbiam patrzeć, stron internetowych, które rozumieją wartość zapewniające jakość przydatnych zasobów za darmo. To stary, co rzucisz za siebie programu.
Awesome informacji, podziękowania dla autora artykułu. Jest to zrozumiałe, teraz do mnie, skuteczność i znaczenie jest zadziwiające. Jeszcze raz dziękuję i życzę powodzenia!
Many thanks for posting this, It?s simply what I was researching for on bing. I?d lots comparatively hear opinions from a person, barely than an organization internet page, that?s why I like blogs so significantly. Many thanks!
Prześlij komentarz