niedziela, 7 marca 2010

Rogale maślane



"With enough butter, anything is good.” Julia Child

Najpyszniejsze rogaliki jakie kiedykolwiek jadłam,są wspaniale maślane, bardzo puszyste i delikatne.
Autorką przepisu jest Bajaderka, więc nawet nie zastanawiałam się czy robić nie robić, bo przepisy Bajaderki są zawsze wspaniałe, polecam.

Niedzielny poranek z rogalikiem, do tego kawa o smaku waniliowo orzechowym, cudnie, że istnieją niedzielne poranki.

Rogaliki można zrobić z dżemem, nutellą, orzechami, wysypać tylko brązowym cukrem, albo dodać cynamonu, albo zrobić po prostu bez niczego.
Wszystkie wersje są tak samo smaczne.

składniki:

1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka suchych drożdży
3 duże jajka
4 i 1/2 szklanki mąki (wyszło mi dokładnie 600g mąki)

dodatkowo:

3-4 łyżki roztopionego masła

wykonanie:

1. Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać odrobinę mąki i cukru (dałam po 1 łyżce).
Mleko podgrzać, aż będzie letnie i ¼ szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić aż zaczyn zacznie się podnosić (ok. 10 minut).

2. Resztę mleka zagotować i dodać masło i cukier, masło i cukier powinny się rozpuścić. Następnie odstawić aż lekko wystygnie.

3.Teraz do dużej miski wsypać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, jajka i mleko z masłem i cukrem i wszystko razem wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto.
Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut, do momentu gdy ciasto będzie gładkie i lśniące.

4.Wyłożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

5.Gdy ciasto wyrosło należy wyjąć je z miski na podsypaną mąką stolnicę, podzielić ciasto na 3 części.
Z każdej części wywałkować koło o średnicy ok. 22 cm.

6. Gotowe koło posmarować roztopionym masłem, a następnie podzielić na 8 trójkątów, najlepiej zrobić to krojąc koło na pół i jeszcze raz na pół, aż otrzymamy 8 trójkątów, dokładnie tak samo jak kroi się pizzę.

7.Gotowe trójkąty można teraz posmarować nadzieniem, albo i nie i zwijać rogaliki, należy to robić zaczynając zwijać o szerszej części, a koniec najwęższej części dokładnie przykleić do rogalika, bo lubią się odklejać.

8.Gotowe rogaliki wykładać na wysmarowaną lub wyłożoną papierem blachę.
Jeszcze raz należy je posmarować roztopionym masłem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia ok. 20 minut.

9.Piec w temperaturze 200'C przez 8-10 minut, aż się pięknie przyrumienią.
Wyjąć z piekarnika i jeszcze raz jeszcze gorące ponownie posmarować masłem.
Zostawić do wystygnięcia.

==================

dla posiadaczy maszyny:

Najpierw postępujemy wg powyższego przepisu punkt 1 i 2.

Następnie używamy już maszyny dodając składniki w kolejności:

płynne, czyli mleko z cukrem i masłem, jajka
sypkie, czyli mąka, sól
drożdże, czyli gotowy zaczyn z drożdży

włączyć program u mnie 'ciasto' (czyli taki bez pieczenia 1h50min).

Po skończeniu programu ciasto wyjąć i postępować wg powyższego przepisu punkty nr: 5 do 9.

Smacznego!!!


Polecam!!!



Do wydruku

12 komentarzy:

Sylvia F. pisze...

Mniam...rogaliki :) świetne na wypad do parku w dzisiejszy wiosenny dzionek :)

wiosenka27 pisze...

Robiłam już te rogaliki według przepisu Bajaderki i masz rację, dla mnie też są to jedne z najlepszych rogali:)Robiłam suche i z dżemem a jeszcze przymierzam się zrobić je z adwokatem:) Pozdrawiam:)

asieja pisze...

cudnie są rumiane i puchate
lubię rogaliki maczac w mleku..

reve82 pisze...

zostałam w 100% zachęcona do ich upieczenia:)pozdrawiam i podkradam przepis

Ewelina Majdak pisze...

Kiedyś jak patrzyłam na przepisy Bajderki to wydawały mi się okropnie długie, ale teraz wiem, że one są po prostu dokładne :)
Leniwe poranki..moje ulubione!

Pozdrawiam ciepło,

Polka

Beata pisze...

Jakie puchate, wspaniałe!

magda k. pisze...

Fiolunka masz rację na spacerek w sam raz :)

wiosenka27 z adwokatem, brzmi świetnie, chyba się skuszę i takie zrobię :)

asiejka ja też, takie są najlepsze, dzięki :)

reve82 - bardzo się cieszę, że Cię zachęciłam, zrób koniecznie nie będziesz żałować :) pozdrawiam

Polko przepis Bajaderki na te rogaliki był krótki, to ja się tak rozpisałam, ale mam nadzieję, że dzięki temu więcej osób skusi się na ich upieczenie, bo są rewelacyjne :)

Pozdrawiam cieplutko

Beata - dziękuję, faktycznie takie są gorąco Cie pozdrawiam

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Sliczne te rogaliki :) Zjadłabym dzis na sniadanie.

zjedz_mnie pisze...

Ależ kusząco się prezentują, super ;]

ulcia239 pisze...

Oj "moje" ulubione rogaliki przepis jest świetny też je robiłam

Anonimowy pisze...

Łyżka suchych drożdży tzn ile dokładnie (w gramach)?

magda k. pisze...

nie pamiętam dokładnie ile sypałam, ale myślę, że więcej jak jedno opakowanie czyli pewnie około 10g

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin