poniedziałek, 22 marca 2010
Prosty chleb razowy
Chleb bardzo nam smakował. Chleb jest miękki z chrupiącą skórką.
Największą zaletą tego chleba jest szybkość i łatwość wykonania, jak sama nazwa wskazuje.
Nie trzeba zakwasu, tylko drożdże, odrobinę cierpliwości i już możemy zajadać się pysznym domowym chlebem.
Przepis znaleziony u dorotus76
Przepis na 2 maleńkie bochenki, albo na jeden średni.
składniki:
225g mąki pszennej chlebowej (u mnie mąka pszenna)
450g mąki razowej chlebowej (u mnie mąka pszenna razowa)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miałkiego cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
25g miękkiego masła
450ml ciepłej wody
ziarenka słonecznika lub dyni do posypania (opcjonalnie)
wykonanie:
Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać sól, cukier, drożdże i wszystko wymieszać.
Następnie dodać masło i wodę i wyrobić miękkie, gładkie, elastyczne ciasto.
Z ciasta uformować kulę, umieścić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, ok. 1-1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć i na blacie wysypanym mąką krótko wyrobić.
Podzielić na dwie części, jeśli chcemy piec w dwóch małych foremkach (20 x 11cm), albo zostawić w całości jeśli używamy większej formy (16 x 30cm).
Formę wysmarować masłem, wysypać otrębami lub mąką.
Wyłożyć ciasto, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do ponownego podwojenia objętości ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 230'C.
Przed pieczeniem chleb można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i obsypać ziarenkami (niekoniecznie).
Bochenek piec przez 15 minut w temperaturze 230'C, a następnie zmniejszyć do 190'C i piec kolejne 15-20 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego!!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
Bardzo podobają mi się chleby z foremki, mają piękny miąższ:)
Piękny chlebek:)
Swietny chlebek Madziu :) Moze podrzucisz mi kromeczke? :))
skoro miękki i z chrupiącą skórką to idealny dla mnie, bo takie najbardziej lubię
Prześlij komentarz