poniedziałek, 29 marca 2010

Ciasto Toffi


Czy tak jak ja lubicie słodko, a jeszcze lepiej bardzo słodko?

Jeśli tak, to ten przepis trafi w Wasze gusta, zrobiłam sobie te ciasto na własne urodziny i byłam z siebie zadowolona. Przepis trochę odczekał w kolejce, ale już się poprawiam i umieszczam.

Najważniejsza uwaga: ciasto należy wykonać na 2 dni wcześniej, jeśli chcecie, żeby gotowe było w sobotę, najlepiej zrobić je w czwartek wieczorem, a najpóźniej w piątek.
Moje jedna warstwa nie chciała się słuchać (nie chciała pozyskać odpowiedniej konsystencji), pomogłam sobie mrożąc delikatnie ciasto przed podaniem, wyszło zaskakująco i pysznie.

Przepis na ciasto znalazłam w Kuchnie nad atlantykiem.

Ciasto to nie wymaga pieczenia, ale wymaga za to masy "dulce de leche", która u nas raczej nie jest osiągalna, można zastąpić ją mlekiem słodzonym skondensowanym – instrukcja w przepisie.

Ciasto jest proste i przyjemne w wykonaniu, więc zachęcam :)

Forma w rozmiarze ok. 28 x 35 cm

składniki:

I.wartwa

400g krakersów

II.warstwa

4 żółtka
¾ szklanki mąki
1 opakowanie (40g) budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 i ½ szklanki mleka
½ szklanki śmietanki słodkiej 18%
250g masła

III.warstwa

½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki likieru waniliowego (dałam śmietankowego)

IV. warstwa

1 litr śmietany kremówki
ok. 200g „dulce de leche” lub 1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego*
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru
50g gorzkiej czekolady

wykonanie:

W dużym garnku zagotować 2 szklanki mleka, śmietankę i ½ szklanki cukru.
Do gotującej się masy dodać – cały czas intensywnie mieszać trzepaczką do piany – zmiksowane w blenderze 1 i ½ szklanki mleka, żółtka, budyń i mąkę.
Zdjąć z ognia gdy masa będzie gęsta.
Do gorącej masy dodać pokrojone w kostkę masło, mieszać aż powstanie jednolita masa.
Do tej masy dodać ekstrakt waniliowy i likier i wymieszać dokładnie.

Blachę wyłożyć warstwą krakersów, nałożyć na nie jeszcze ciepłą masę budyniową.
Przykryć kolejną warstwą krakersów.

Ubić ½ litra śmietany z „dulce de leche”.
Nie trzeba zużyć 200g "dulce de leche"- można dodawać łyżką i próbować czy odpowiada nam słodycz i konsystencja kremu (ja dałam prawie 200g).

Wykładamy masę toffi na krakesry.
Układamy ostatnią warstwę krakersów.

Teraz ubić na sztywno resztę kremówki z cukrem cukrem waniliowym i 1 łyżeczką cukru.
Nakładamy ją na wierzch ciasta.

Posypać startą czekoladą.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem.

*Jeśli nie mamy gotowej karmelowej masy pod postacią "dulce de leche" to można zastąpić ją mlekiem skondensowanym.
Zamkniętą puszkę mleka słodzonego skondensowanego gotować na małym ogniu ok. 2-3 godz. Musi by cały czas całkowicie przykryta wodą. Zostawić do zupełnego wystudzenia i dopiero wtedy otworzyć i zużyć jej zawartość.

Warstwy ciasta zaczynając od dołu:
krakersy
masa budyniowa
krakersy
śmietana toffi
krakersy
bita śmietana
starta czekolada

Smacznego!!!

12 komentarzy:

gosiaa99 pisze...

Uwielbiam to ciasto..oj dawno nie jadłam..świetnie się twoje prezentuje

Izaa pisze...

piękne ciasto....zapisuję i zrobię

Satyrja Anna Mutwil pisze...

Polecam gorąco! Ciasto przepyszne! Zresztą jak wszystko co wyjdzie spod rąk Magdy :D

Kasia Fiołek pisze...

Obłędne to ciasto...Nigdy nie zdarzyło mi się powiedzieć - Ojej, to za słodkie, nie zjem!:)) Zjem, zjem, wszystko zjem.

asek pisze...

a jakie to krakersy?
asia

magda k. pisze...

asek ja użyłam krakersów firmy lajkonik cos takiego http://www.abis.pl/abis_graf/071162c1.jpg ale każde krakersy będa pasować :)

magda k. pisze...

gosiaa99 dziękuje bardzo, ja też mam już ochote na powtórkę

Izaa cieszę się zrób koniecznie bo warto :)

satyrja dziękuje Aniu jesteś zbyt łaskawa dla mnie :) buziak

dragonfly to zupełnie tak jak ja :) jeszczew chyba nigdy nie jadłam czegoś zasłodkiego :) pozdrawiam gorąco

kasiaaaa24 pisze...

Robiłam to ciasto i potwierdzam, że im starsze tym lepsze :)

Pozdrawiam :)

Ewelina Majdak pisze...

Nie wiem jak to zabrzmi, ale lubię słodko byle nie za słodko :)
Ciasto kuszące nawet bardzo...

magda k. pisze...

kasiaaaa24 dziękuje Ci kasiu ja również pozdrawiam

Polka wiem, mnie tez kusi :) za słodko też nie dobrze ale te ciasto jest takie w sam raz
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

chyba się ilość warstw pomieszała:D spisałam składniki a nie zgadza mi się to w przepisie....

magda k. pisze...

przeczytałam i nie widzę błędu, proszę powiedz dokładnie co jest źle, może tego po prostu nie zauważam :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin