środa, 10 lutego 2010

Francuski chleb codzienny, na zakwasie


Chlebek ten piekłam już kilka dni temu, a mój M. nadal nie może przestać go chwalić i już prosi o powtórkę.

Przepis na ten chleb znalazłam Tutaj i jest naprawdę fantastyczny.

Mirabbelka pisze, że jest to chleb z francuskich piekarni, biały chleb z chrupiącą skórką.
Oryginalnie mąka powinna być biała z odrobiną otrąb, my pieczemy na mące pszennej z małym dodatkiem mąki pszennej razowej.

Chleb ten bardzo łatwo się robi, ale potrzebuje bardzo dużo czasu, jednak jeśli go zrobicie nie będziecie żałować ani minuty.



Chleb jest świeży ok. 4 dni.
Wychodzi 1 duży bochenek.


składniki:

450g mąki pszennej 550
30g mąki pszennej 2000
1,5 łyżeczki soli morskiej
200g zakwasu pszennego ożywionego
325ml letniej wody

wykonanie:

1. Obie mąki pomieszać, dodać zakwas, sól rozpuszczoną w części wody.
Resztę wody dodajemy stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencję (u mnie wyszła cała).
Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, ciasto powinno być elastyczne i gładkie.

2. Wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej odrobiną oleju miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2-6 godzin, zależnie od temperatury, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

3. Wyrośnięte wyłożyć na blat, krótko wyrobić, żeby odpowietrzyć i uformować zgrabny bochenek.
Włożyć do koszyka do wyrastania, albo do wysypanej mąki formy (w której będziemy piec), przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
W tej fazie można włożyć do lodówki, będzie miał wtedy ładniejszą strukturę.
W temperaturze pokojowej chleb potrzebuje 2 do 4 godzin, w lodówce zostawiłam na całą noc do wyrastania.

4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230'C, naparować (wrzuciłam na spód 2 garści kostek lodu) i włożyć chleb, wcześniej można go naciąć bardzo ostrym nożu, na rozgrzany kamień lub blachę.
Piec do zbrązowienia skórki 30 do 35 minut.

Studzić na kratce.

==================================

dla posiadaczy maszyny:

wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności:

płynne
sypkie


włączyć program u mnie 'ciasto' (czyli taki bez pieczenia 1,50 minut), po zakończeniu programu postępować jak w przepisie powyżej od punktu nr 3.


Smacznego !! Gorąco polecam




Do wydruku

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Oj dziękuję:) nawet nie wiesz jak miło mi to czytać:D ubranka mogę sprzedać:P

Ania pisze...

Piękny chleb Ci wyszedł - nie dziwię się mężowi :-)

viridianka pisze...

przecudny :) i jaki dziurkowany, z masłem serkiem i rukolą jak znalazł na śniadanko :)

kasiaaaa24 pisze...

Pięknie wygląda, jest idealny. I z pewnością najbardziej by mi smakował z samym masłem :)

majka pisze...

Chcialabym byc Twoim mezem i moc sprobowac tego pieknego chlebka :)))) Madziu, jestem pod wrazeniem Twoich wypiekow :)

magda k. pisze...

Sarenka - bardzo chętnie :)

Ania - dziękuję bardzo :)

viridianka - masz rację w takim zestawie byłby pewnie wspaniały, ale z samym masłem też świetnie smakował :)

kasiaaaa24 - dziękuje bardzo, Kasiu masz racje z masłem smakował najlepiej

Majko - oj nie chciałabyś hihihi
a na chlebek zapraszam będzie łatwiej :)
dziękuję za docenienie :) pozdrawiam gorąco

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin