środa, 10 lutego 2010
Francuski chleb codzienny, na zakwasie
Chlebek ten piekłam już kilka dni temu, a mój M. nadal nie może przestać go chwalić i już prosi o powtórkę.
Przepis na ten chleb znalazłam Tutaj i jest naprawdę fantastyczny.
Mirabbelka pisze, że jest to chleb z francuskich piekarni, biały chleb z chrupiącą skórką.
Oryginalnie mąka powinna być biała z odrobiną otrąb, my pieczemy na mące pszennej z małym dodatkiem mąki pszennej razowej.
Chleb ten bardzo łatwo się robi, ale potrzebuje bardzo dużo czasu, jednak jeśli go zrobicie nie będziecie żałować ani minuty.
Chleb jest świeży ok. 4 dni.
Wychodzi 1 duży bochenek.
składniki:
450g mąki pszennej 550
30g mąki pszennej 2000
1,5 łyżeczki soli morskiej
200g zakwasu pszennego ożywionego
325ml letniej wody
wykonanie:
1. Obie mąki pomieszać, dodać zakwas, sól rozpuszczoną w części wody.
Resztę wody dodajemy stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencję (u mnie wyszła cała).
Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
2. Wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej odrobiną oleju miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2-6 godzin, zależnie od temperatury, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3. Wyrośnięte wyłożyć na blat, krótko wyrobić, żeby odpowietrzyć i uformować zgrabny bochenek.
Włożyć do koszyka do wyrastania, albo do wysypanej mąki formy (w której będziemy piec), przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
W tej fazie można włożyć do lodówki, będzie miał wtedy ładniejszą strukturę.
W temperaturze pokojowej chleb potrzebuje 2 do 4 godzin, w lodówce zostawiłam na całą noc do wyrastania.
4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230'C, naparować (wrzuciłam na spód 2 garści kostek lodu) i włożyć chleb, wcześniej można go naciąć bardzo ostrym nożu, na rozgrzany kamień lub blachę.
Piec do zbrązowienia skórki 30 do 35 minut.
Studzić na kratce.
==================================
dla posiadaczy maszyny:
wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności:
płynne
sypkie
włączyć program u mnie 'ciasto' (czyli taki bez pieczenia 1,50 minut), po zakończeniu programu postępować jak w przepisie powyżej od punktu nr 3.
Smacznego !! Gorąco polecam
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
6 komentarzy:
Oj dziękuję:) nawet nie wiesz jak miło mi to czytać:D ubranka mogę sprzedać:P
Piękny chleb Ci wyszedł - nie dziwię się mężowi :-)
przecudny :) i jaki dziurkowany, z masłem serkiem i rukolą jak znalazł na śniadanko :)
Pięknie wygląda, jest idealny. I z pewnością najbardziej by mi smakował z samym masłem :)
Chcialabym byc Twoim mezem i moc sprobowac tego pieknego chlebka :)))) Madziu, jestem pod wrazeniem Twoich wypiekow :)
Sarenka - bardzo chętnie :)
Ania - dziękuję bardzo :)
viridianka - masz rację w takim zestawie byłby pewnie wspaniały, ale z samym masłem też świetnie smakował :)
kasiaaaa24 - dziękuje bardzo, Kasiu masz racje z masłem smakował najlepiej
Majko - oj nie chciałabyś hihihi
a na chlebek zapraszam będzie łatwiej :)
dziękuję za docenienie :) pozdrawiam gorąco
Prześlij komentarz