środa, 24 lutego 2010
Mus cytrusowy z awokado
Zaraz podam Wam przepis na wspaniały napój z taką dawką witaminy C, że jest wręcz musowy do wypicia w sezonie zakatarzonych nosów i zachrypniętych gardeł.
Szkoda jednak, że niestety nie pomaga na migreny, bo właśnie straciłam kolejny dzień, na walkę z tą przykrą przypadłością, dziś już lepiej, ale i tak musiałam lekko ściemnić monitor.
Nie czas na narzekanie, kolejny dzień, kolejny przepis :)
Szukałam przepisu na wykorzystanie zalegających grejpfrutów i znalazłam super przepis tutaj, trochę dodałam od siebie i bardzo polecam, nawet tym którzy tak jak ja nie przepadają za grejpfrutami w czystej postaci ;)
Ilość na 3 porcje, albo 4 małe
składniki:
1 dojrzałe awokado
2 dowolne grejpfruty
1 duża pomarańcza
sok i skórka otarta z 1 limonki/1 małej cytryny
cukier (najlepiej brązowy) ilość wg upodobań dałam 6 płaskich łyżek
dodatkowo:
1 opakowanie cukru wanilinowego
śmietana kremówka opcjonalnie ja nie dałam
wykonanie:
Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę i obrać skórkę. Pokroić na kawałki, przełożyć do miski i polać sokiem wyciśniętym z cytryny albo limonki i dodać skórkę.
Grejpfruty i pomarańcz obrać ze skórki, usunąć białe błonki, pokroić na kawałki i dodać do miski z awokado.
Dodać cukier brązowy w dowolnej ilości i całość dokładnie zmiksować.
Można jeszcze mus przetrzeć przez sitko, mnie nie wydawało się to konieczne.
Schłodzić w lodówce.
Jeśli chcecie podać z kremówką, to przed podaniem ubić ja na sztywno i dodać cukier waniliowy.
Rozłożyć mus do kieliszków i podawać, ewentualnie udekorować bitą śmietaną.
Polecam !!! Na zdrowie!!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
8 komentarzy:
Świetny przepis! Zaraz idę zaopatrzyć się w awokado:)Pozdrawiam:)
mmm,jak elegancko wyglada!!!!
Pozdrawiam :)
Kolejny przepis na wykorzystanie awokado zapisuję u siebie w notatniku :)
Wygląda jak pyszny drink na miłej imprezie. A tu taka bomba witaminowa! Dzięki za pomysł:)
Wygląda naprawdę rewelacyjnie!
Na zdrowie Madziu! Niech Ci zakatarzony nos i migrena wiecej nie dokucza. Ja sama migren ynie mam ale wiem jaka potrafi byc meczaca... Wspolczuje.
wiosenka27 - cieszę się, że przepis przypadł do gustu
Gosia - dziekuje, starałam się :)
bee-3 - cieszę sie bardzo, mam nadzieje, że przypadnie Ci do gustu, mnie smakowało bardzo
dragonfly - nie ma sprawy, fajnie, że Ci się spodobał :)
andzia-35 - naprawdę ślicznie dziękuję
majka - dziękuję kochana jesteś, migrena odpuścila p 3 dniach, wracam do życia
Sliczny kolor! Skladniki tez mi sie bardzo podobaja :)
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz