niedziela, 21 lutego 2010

Chleb z suszonymi pomidorami, duszoną cebulą i prażonym słonecznikiem


Chleb ten jest fantastyczny, bogaty w smaki, które się uzupełniają, ma miękką skórkę i regularne dziurki.
Chlebem pięknie pachnie w całym domu.
Nadaje się do zjedzenia z oliwą, jako bruschetty lub stostowany.
Dobrze się kroi i podobno długo utrzymuje świeżość, jednak nie było dane nam sprawdzić.

Chleb ten będzie mi się już zawsze dobrze kojarzył, bo zajadałam się nim z przyjaciółką, gdy ta podzieliła się ze mną wspaniałą wiadomością :) Gratulacje A.

Przepis znalazłam w wspaniałych zbiorach Liski, a pochodzi z książki Bread Matters, A. Whitley.

Z podanego przepisu wychodzi 1 bochenek.
Zaczyn należy wstawić dzień przed pieczeniem.

składniki:

Zaczyn:

3 g świeżych drożdży
150 g wody w temperaturze 20'C
75 g mąki pszennej
75 g mąki pszennej razowej

Wymieszać i odstawić na 12-18 godzin.

Ciasto właściwe :

150 g mąki pszennej
75 g mąki pszennej razowej
4 g soli morskiej
15 g oliwy z oliwek
105 g wody

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić(można użyć do tego celu miksera). Powstanie luźne i lepkie ciasto.
Odstawić do wyrastania na ok godzinę. W tym czasie przygotować:

Pasta z pomidorów:
30 g suszonych pomidorów
50 g gorącej wody
50 g puree z pomidorów (użyłam przecieru pomidorowego)

Pomidory drobno pokroić, zalać wrzątkiem. Kiedy ostygną, dodać przecier pomidorowy i dokładnie zmiksować.

Pestki słonecznika:
30 g pestek słonecznika
5 g sosu sojowego

Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić pestki słonecznika. Kiedy się zrumienią, wyjąć i połączyć z sosem sojowym. Zrobiłam to na patelni, też dobrze wyszło.

Duszona cebula:
50 g obranej czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
15 g oliwy z oliwek

Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę i dusić do czasu, aż cebula zmięknie - ok. 5 minut. Ostudzić.


Gdy chleb już wyrośnie połączyć go z cebulą, słonecznikiem i pomidorami.
Następnie przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami
(u mnie wysypana mąką). Odstawić do wyrastania na ok. pół godziny.

Jeśli pieczemy w garnku rzymskim - wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temp. 200 st C i piec 50-60 minut.

Jeśli pieczemy w standardowej keksówce, długość 26-30 cm (u mnie trochę mniejsza)- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec ok. 30-40 minut. Po tym czasie musiałam wyjąć chleb z formy i podpiec od spodu jeszcze kilka minut i wtedy był idealny.

Przed krojeniem, chleb należy dokładnie wystudzić.

=======================================================

dla posiadaczy maszyny:

Robiłam w maszynie i się udało więc podaję:

Do maszyny wlewamy gotowy zaczyn, następnie dodajemy składniki na ciasto właściwe w kolejności:

płynne
sypkie
drożdże

włączyć program u mnie 'ciasto' (czyli taki bez pieczenia 1h50min).

Po skończeniu programu ciasto wymieszać z cebulą, słonecznikiem i pomidorami.

Dalej postępować wg powyższego przepisu.


Smacznego!!!



Do wydruku

7 komentarzy:

Gosia pisze...

pyszny musi byc,bardzo mi przemawia do mojej wyobrazni smakowej.....
Pozdrawiam cieplutko :)

Kasia Fiołek pisze...

Piekę dziś chleb - co prawda wg innego przepisu, ale pożyczam pomysł z suszonymi pomidorami. :)

asieja pisze...

te dodatki sprawiają,
że chleb ma niesamowity kolor
i z pewnością smak..

majka pisze...

Przepyszny chlebek wyszperalas Madziu :) Wydaje sie troszke pracochlonny ale podejrzewam, ze jego smak rekompensuje wszytsko :))

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

brzmi naprawdę bardzo apetycznie i aromatycznie, sama bym kromala z miłą chęcią zjadła :)

Anonimowy pisze...

Mam pytanie, w przepisie jest podane 3 g drożdży świeżych. Czy to wystarczy, by chleb wyrósł? Pozdrawiam :)

magda k. pisze...

przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam ale gdzieś mi schowały się komentarze
3g to mało, ale w tej sytuacji wystarczy ponieważ robi się z nich zaczyn, a na zaczynie ciasto z pewnością urośnie :) wypróbowane

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin