czwartek, 4 lutego 2010

Chleb orkiszowy z miodem, na zakwasie


Moim celem było wypróbowanie mąki orkiszowej, bo przeczytałam, że to bardzo dobra i zdrowa mąka.
Okazało się, że chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem miodu, z przepisu Liski , to jak na razie najlepszy chleb jaki udało mi się upiec. Naprawdę wspaniały, jesteśmy nim oczarowani i będzie robić jeszcze nie raz.

Chlebek ma delikatny miąższ i chrupiącą skórkę, robi się go bardzo prosto, tylko należy pamiętać, że zaczyn trzeba nastawić na przynajmniej 12 godzin, przed planowanym pieczeniem.

Polecam chleb to cud – miód.

Więcej o orkiszu :

„Orkisz spożywany był w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk.
Obecnie (stan na rok 2007) powierzchnia jego uprawy w Europie wynosi około 18 tys. hektarów. W Polsce uprawia się około 200–300 hektarów orkiszu, głównie w gospodarstwach ekologicznych.
Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten. Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego[potrzebne źródło].
25 marca 2008 "Czerkieska mąka orkiszowa" została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych (woj. świętokrzyskie), w kategorii "Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce". „ Źródło: wikipedia.

składniki:

Zaczyn:

50 g zakwasu żytniego
75 g mąki orkiszowej (użyłam mąki typ 700, jasnej)
100 g wody

Odstawić na 12-24 h

Następnie dodać:

275 g wody
30 g miodu
500 g mąki orkiszowej typ 700 (użyłam mąki typ 630, jasnej)
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1,5 łyżeczki (10 g) soli morskiej

wykonanie:

Gdy zaczyn mamy już gotowy należy go wymieszać zresztą składników na ciasto.
Zagnieść ręcznie (ok.10minut) lub mikserem (6-7 minut).
Zagniatać do czasu, aż ciasto będzie gładkie.

Miskę przykryć folią i odstawić do fermentacji na ok. 2 godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Więc może się okazać, że będzie gotowe wcześniej jak po 2 godzinach, albo dopiero po upływie 3 godzin.

Keksówkę o długości 25 cm wysmarować olejem i wysypujemy otrębami żytniki lub orkiszowymi (nie miałam więc wysypałam mąką).
Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto i ponownie przykryć folią lub lnianą ściereczką.
(Można też zamiast pieczenia w keksówce, uformować okrągły bochenek i przełożyć go do wyrośnięcia do koszyczka wysypanego mąką.)
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wypełnić całą formę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 230'C.
Wstawiamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy do 200'C i dopiekamy kolejne 30 minut.

Po upieczeniu chleb wyjmujemy i przed krojeniem pozwalamy mu zupełnie ostygnąć.

=======================================================

dla posiadaczy maszyny:

Robiłam w maszynie i się udało więc podaję:

Do maszyny wlewamy gotowy zaczyn, następnie dodajemy pozostałe składniki w kolejności:

płynne
sypkie
drożdże

włączyć program u mnie 'ciasto' (czyli taki bez pieczenia 1h50min).

Po skończeniu programu ciasto wyjąć, przełożyć do formy.
( U mnie ciasto potrzebowało jeszcze chwili, żeby podrosnąć więc po skończonym programie, włączyłam go ponownie, ale tylko na 20 minut, bo wtedy moja maszyna tylko podgrzewa, a to już wystarczyło).

Dalej postępować wg powyższego przepisu.


Smacznego !!!



Do wydruku

3 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Uwielbiam chleb orkiszowy. Twój wygląda fantastycznie. Pozdrawiam:)

viridianka pisze...

a mój woreczek z mąką orkiszową leży i leży... i nie wiem kiedy się doczeka w końcu jakiegoś chlebka tudzież bułek :]

Ewelina Majdak pisze...

Viri uważaj bo się mąka przterminuje :)
Ten chleb mi się podoba, ale nie ma w sklepach tutaj ostatnio mąki orkiszowej a z młyna nie mam co zamawiać bo przeprowadzka tuż tuż :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin