wtorek, 19 stycznia 2010

Zupa poniedziałkowa


Przepis na tą zupę powstał z potrzeby chwili.
Zupa była w poniedziałek, więc właśnie tak została nazwana.
Bardzo pożywna, smaczna i wystarcza za oba dania.
Smakuje i małym i dużym, więc gorąco polecam :)

składniki:

1 podudzie z indyka
kostka rosołowa do smaku (niekoniecznie, ja dałam grzybową)
200g fasoli (może być z puszki)
150g drobnego makaronu (może być mniej, albo więcej zależy jak gęstą zupę chcemy uzyskać)
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
sos sojowy
kminek
majeranek
rozmaryn

wykonanie:

1. Jeśli nie używacie fasoli z puszki, to zwykłą fasolę należy moczyć przez całą noc, a następnie ugotować do miękkości, jeśli macie fasolę z puszki to dalej opiszę co i jak :)

2. Podudzie z indyka umyć, następnie zalać wodą i gotować do miękkości, przyprawić solą.
Gdy podudzie będzie gotowe, należy wyjąć je z wody i rozebrać je, tak żeby uzyskać samo mięso.

3. Wywar z indyka można przecedzić, a następnie doprawić kostką rosołową, wrzucić fasolę i wszystko razem pogotować pod przykryciem jeszcze parę minut.
Jeśli wywaru jest zbyt mało, śmiało można dolać przegotowanej wody.

4. Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu. Gotowy też wrzucić do zupy.
Do prawie gotowej zupy dodać przyprawy, zioła i sos sojowy.
Polecam cały czas kosztować i przyprawiać po odrobienie, żeby nie przesadzić.
Do zupy dodać mięso z indyka i można już podawać.

Smacznego!!!



Do wydruku

3 komentarze:

grazyna pisze...

Bardzo konkretna zupa ! Ja w poniedziałki gotuję zupy na bazie niedzielnego rosołu- pomidorową, barszczyk, żurek :)

majka pisze...

Uwielbiam zupy. Masowo. Niezaleznie od ich rodzaju :) Taka szybka zupka jest rzeczywiscie idealna na poniedzialkowe dni :) No i do tego wyglada tak pysznie...

Adrian pisze...

Wygląda smakowicie, marzenie zapracowanego mężczyzny po pracy :) Tylko znowu mnie kolejne Twoje cudo ominęło, u mnie to ciągle tylko te bagietki i bagietki :( Ech... Pozdrawiam !

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin