środa, 13 stycznia 2010
Sałatka z sosem jogurtowo - waniliowym
Dzisiejszy przepis znalazłam na Forum CinCin, przepis podany przez kawazmlekiem.
Sama sałatka to nic zaskakująca, klasyczna sałatka z sałatą, pomidorem, kukurydzą i koniecznie z jajkiem na twardo, ale zainteresował mnie zaskakujący składnik sosu.
Nikt z gości, nie potrafił określić, co to za składnik, ale wszyscy się zajadali, więc sałatka z tych udanych.
składniki:
główka sałaty (najlepiej lodowej)
4 jajka ugotowane na twardo
2 pomidory
kilka rzodkiewek
kukurydza z puszki
ser żółty typu gouda
szynka (opcjonalnie)
sos:
serek homogenizowany waniliowy (dałam danio)
jogurt naturalny/ majonez
sól
pieprz
proporcje tak mnie więcej pół na pół, żeby nie był mdły
wykonanie:
1. Sałatę umyć, wysuszyć, porwać na mniejsze kawałki.
Jajka ugotować, ostudzić, obrać, pokroić na czwórki.
Pomidory można sparzyć i pokroić na kawałki.
Rzodkiewki umyć, pokroić na plasterki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy i jeśli ktoś lubi, można dodać nawet całą.
Szynkę pokroić na kosteczkę, nie jest ona konieczna, ale świetnie pasuje.
2. Wszystkie składniki wymieszać, sałatę też można wmieszać, albo wyłożyć nią miskę i wymieszać dopiero w czasie podawania.
3. Składniki na sos wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Koniecznie kosztować, żeby sos nie był zbyt mdły i żeby smak waniliowego serka był wyczuwalny.
4. Sosem polać sałatkę, na wierzch zetrzeć kawałek żółtego sera.
5. Podawać zaraz po przygotowaniu. Gdy sałatka długo stoi, oddziela się woda z serka i już nie wygląda tak apetycznie.
Smacznego!!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
A to fajny pomysł - serek waniliowy do sałatki! Muszę koniecznie spróbować :)
wanilia w sałatace - ciekawe! :D
Prześlij komentarz