sobota, 2 stycznia 2010
Grzyby zapiekane z ziemniakami vel kartoflami
Kolejna propozycja na szybki obiad, albo kolację.
Przepis na zapiekankę z pieczarkami i ziemniakami już u mnie znajdziecie, ta dzisiejsza smakuje jednak całkiem inaczej, więc i ona się tu znajdzie.
Ziemniaki do tej zapiekanki są na surowo smażone na oleju, więc ich smak jest inny i cała zapiekanka jest inna, pyszna jest.
Oryginalna nazwa przepisu to: Grzyby zapiekane z kartoflami (Kuchnia Wegetariańska) i tak u mnie się właśnie mówi na ziemniaki, ale nie wiem czy poza Śląskiem, nazwa ta jest równie popularna :)
Tak czy siak zapiekanka jest smaczna i prosta, więc polecam :)
Jeśli macie ochotę na wersję nie wegetariańską, wystarczy dodać podsmażona kiełbasę, albo trochę dobrej szynki.
składniki:
500g świeżych grzybów (prawdziwki, maślaki lub pieczarki), miałam tylko pieczarki
300g ziemniaków
2 pomidory
1 cebula
50ml oleju
40g masła
100ml śmietany , dałam 18%
1 liść laurowy
1 łyżka tartej bułki, do wysypania foremki
sól
pieprz
wykonanie:
1.Grzyby dokładnie umyć. Prawdziwki sparzyć gorącą wodą. Z maślaków i pieczarek zdjąć skórkę (ja pieczarki tylko dokładnie myję).
Grzyby pokroić na plasterki.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na plasterki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
2. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć grzyby i smażyć przez 5 minut.
Dodać pomidory, sól, pieprz i liść laurowy.
Wlać śmietanę i dusić pod przykryciem ok. 10n minut.
3.Ziemniaki usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor.
Na pozostałym maśle podsmażyć cebulę.
Dodać do podsmażonych grzybów i wymieszać.
4.Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Włożyć grzyby z ziemniakami i zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230'C.
Smacznego !!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Jak dla mnie bomba:)
wygląda fantastycznie :)
Ciekawa propozycja! Uwielbiam wszelkie zapiekanki :) a ta niby zwyczajna...ale te podsmazone ziemniaki mnie baaardzo interesują!!!:)
Prześlij komentarz