piątek, 8 stycznia 2010

Ciasto kokosowe


Jak to u mnie ostatnio bywa, przepisów dużo, czasu mało. Czas wziąć się do pracy i przetestować kilka ciekawych przepisów, bo nieuchronnie zbliża się magiczna 30-ta rocznica dnia moich urodzin. O mamusiu jak ten czas leci, ale póki co jeszcze 29-letnia Magda K. zaprasza na wypróbowanie tego przepisu.

Przepis na to ciasto już dawno temu znalazłam u kasiaaaa24, mleczko kokosowe też już dawno kupiłam i w końcu nadszedł ten czas.
Ciasto zaraz po upieczeniu, było bardzo mokre, ale po kilku godzinach, było już idealne.
Lekkie, delikatne i bardzo kokosowe. Bardzo łatwe do wykonania i nawet sporo wychodzi.

składniki:

250g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka mleka kokosowego

na lukier:

odrobinę mleka
cukier puder
wiórki kokosowe
sok z cytryny


wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 160'C.

2. Masło z cukrem i wanilią zmiksować dokładnie, aż uzyskamy białą, puszystą masę.
Do tej masy dodawać po jednym jajku, cały czas miksować.

3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i sodą.
Do masy dolać mleko kokosowe i dosypać mąkę z proszkiem i sodą.
Na koniec wsypać wiórki i wymieszać dokładnie.

4. Formę do ciasta wysmarować masłem i piec przez 60 minut.

5. Zrobić lukier, odrobinę mleka wymieszać z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny (ilości dokładnych nie zapisałam, zachować proporcje takie, żeby lukier był w miarę gęsty).
Gdy ciasto przestygnie polać je lukrem i posypać kokosem wg uznania.

Polecam!!!



Do wydruku

7 komentarzy:

myniolinka pisze...

pusznie wygląda! tak puszyście :)

cukrowa wróżka pisze...

toż to pełnia życia. :D

a ciasto aż pachnie kokosem.. mm. :D

magda k. pisze...

myniolinka - dziękuję jest puszysty, a raczej był bo już dawno znikł :)

cukrowa wróżko - dziękuję toż wiem, tylko pogodzić się nie mogę :)

a ciasto jest mega kokosowe, pyszne :)

Anonimowy pisze...

co masz na mysli "kokos" jeśli chodzi o lukier? wiórki kokosowe?

Anonimowy pisze...

jeszcze mam pytanie: jak długo to ciasto się przechowuje (=jest smaczne)

magda k. pisze...

Anonimowy dzięki ;)
a co do kokosu to do lukieru też wiórki, dzięki za czujność już poprawiłam

ciasto było smaczne przez 2 dni, 3 dnia już nie mogę określić, bo ciasto się skończyło :)

Beata pisze...

Też je robiłam, potwierdzam było pyszne
Świetne zdjęcia

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin