czwartek, 14 stycznia 2010

Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Jeszcze jeden chleb na zakwasie.
Chleb w blogosferze bardzo dobrze znany, bo to 'ulubiony chleb' Liski.
Nie dziwię się, że to ulubiony Liski, bo chleb jest fantastyczny.

Za autorką:


Ten chleb w książce nosi nazwę 66 Percent Sourdough Rye - chodzi o to, że 66% mąki użytej do jego wypieku, to lekka mąka żytnia, którą w Polsce można dostać jako "żytnią chlebową" lub mąkę żytnią typ 720.

Chleb ma sprężysty środek i wspaniałą chrupiącą skórkę, właśnie za tą skórkę najbardziej go polubiliśmy.
Chleb podobno świeży przez 7 dni, nie było dane mi to sprawdzić, 2 dnia już go nie było.

Z niżej podanych ilości wychodzą 2 duże lub 3 małe keksówki.
Można zrobić go z połowy porcji -wychodzi wówczas jeden bochenek o długości ok. 30 cm.


składniki:

Zaczyn:

360 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
300 g wody
20 g zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

230 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej
400 g wody
1 płaska łyżka soli morskiej (jeśli używamy soli zwykłej, należy dać jej mniej)
3 g drożdży suszonych instant (=1 łyżeczka), używam drożdży dr Oetkera

wykonanie:

Zaczyn
1. Wieczorem, przed pójściem spać:

Składniki zaczynu wymieszać w misce. Nie używać miksera, chodzi tylko o to, żeby się składniki połączyły.
Miskę przykryć ściereczką i zostawić na 12-16 godzin.

2. Następnie (czyli po upływie 12-16 godzin):

do zaczynu dodać wszystkie pozostałe składniki.
Wymieszać dokładnie – tu może przydać się mikser z odpowiednimi mieszadełkami, mieszamy nie dłużej niż 5 minut. Tyle, żeby składniki się połączyły.

Zostawić pod przykryciem na ok. 30-60 minut.

3. Po upływie tego czasu, ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym i otrębami żytnimi (wtedy chleb nie przywiera, u mnie brak).

Zostawić do wyrośnięcia na 50-60 minut. Można spryskać wierzch olejem.

4. Piekarnik nagrzać do temperatury 230'C.

5. Wyrośnięte ciasto posypać, czym kto lubi. Ja posypałam połowę solą, a połowę mąką.

Wstawić do piekarnika.

Po upływie 15 minut zmniejszyć temperaturę do 220'C.
Dopiec 30-40 minut.
Jeśli chleb zbyt szybko się rumieni, można przykryć go folią aluminiową.

Gdy chleb już się upiecze, koniecznie należy wyjąć go z blaszki i dokładnie wystudzić.

Smacznego!!



Do wydruku

3 komentarze:

cukrowa wróżka pisze...

niech no tylko kupię mąkę ryżową. :]

majka pisze...

Madziu, gratuluje kolejnego pysznego chlebka! Widze, ze szalejesz ze swoim zakwasem :)) Rodzinka pewnie cieszy sie ogromnie :)

martino pisze...

z dżemem z masłem bez niczego... ten chlebek jest po prostu genialny!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin