środa, 16 grudnia 2009
Wedges rozmarynowe
Jeszcze jeden bardzo popularny przepis, ale pojawił się dopiero nie dawno na naszym stole.
Od teraz już często będę w ten sposób podawać ziemniaki.
Opcji znalazłam wiele, ale na pierwszy ogień poszedł przepis cudawianki, bo jej przepisy zawsze wychodzą :).
Pozdrawiam :)
Bardzo proste i pyszne, a rozmaryn pasuje tak bardzo, że wydaje mi się konieczny.
Ilość dla 3-4 osób jako dodatek, a dla 2 jako danie główne
składniki:
6-7 dużych ziemniaków
świeże gałązki rozmarynu (dałam sporo suszonego )
przyprawa do ziemniaków firmy prymat (może być innej firmy, ale autorka przepisu poleca tą)
olej lub oliwa do polania
sól
wykonanie:
1. Ziemniaki obrać (jeśli mamy młode ziemniaki wystarczy wyszorować), przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości, odlać wodę i odstawić do wystygnięcia.
2. Piekarnik rozgrzać do 200'C.
3. Następnie ziemniaki pokroić w łódeczki, czyli na pół i jeszcze na pół.
Ułożyć na blaszce, posypać obficie przyprawą do ziemniaków i dołożyć gałązki rozmarynu, albo posypać suszonym rozmarynem.
4. Skropić olejem lub oliwą, wymieszać i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 30 minut, aż skóra ziemniaków się ze złoci, a ziemniaki będą miękkie.
Smacznego !!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
Ja robię takie łódeczki od razu w piekarniku, i z ziołami prowansalskimi :)
Mniam, mniam, już czuję, jak pachną!
jej przepisy zawsze wychodza! hehehe... dziekuje! fajnie, ze i Wam przypadly do gustu te proste ziemniaczki! :-))
Anulka - jestem pewna, ze Twój sposób też by mi smakował :)
Beata - pachną pięknie to fakt , dziękuje za odwiedziny
cudawianki - no co tak jest naprawdę, robiłam już kilka Twoich przepisów i zawsze rewelacyjne :) pozdrawiam
mmm.. ale pysznie wyglądają! powyjadałabym te najbardziej rumiane! uwielllbiam.
Prześlij komentarz