W natłoku wszystkich zajęć, nagle pojawiła się u mnie ogromna ochota na coś słodkiego, ochota oczywiście nie chciała mnie opuścić, jak zwykle zresztą ;)
Postawiłam na jabłka i wyszukałam super przepis u Dorotus76
Przepis pochodzi z książki 'Ciasta domowe'.
Przepis łatwy, a ciasto wychodzi naprawdę pyszne.
składniki
na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła/margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Wszystkie składniki należy zagnieść razem. Ciasto podzielić na 2 części, jedną część schować do lodówki, a drugą do zamrażarki na 2 godziny (ja schowałam tylko na godzinkę).
dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek, ja dałam ok 1 kg
- 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- cukier puder - do posypania
- kilka łyżek bułki tartej
dalsze wykonanie:
1. Blaszkę kwadratową o boku 23cm, albo większą bo ciasta jest wysokie, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto, które było w lodówce należy rozwałkować i przełożyć do formy, nakłuć widelcem (przepis podaje, że można chwilę podpiec w temperaturze 160 stopnie, ale to niekonieczne).
Rozwałkowane ciasto oprószyć bułką tartą, żeby wchłaniała sok z jabłek.
2. Jabłka obrać i pokroić, przepis podaje że na ósemki, ale ja je pokroiłam na więcej części, a następnie jabłka wyłożyć na cieście.
3. Teraz należy ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu z tym, że wykorzystać tylko 750 ml mleka i 4 łyżki cukru.
Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka.
Na budyń należy zetrzeć na tarce ciasto, które było w zamrażarce.
4. Ciasto należy piec przez 45 minut w temperaturze 200ºC.
Po wystudzeniu należy ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Do wydruku
7 komentarzy:
szarlotka zaraz po wyciągnieciu z pieca była przepyszna, później oczywiście też :)
super zdjecia :)
Sliczne ciacho :) Teraz Ty narobias mi ochoty na co slodkiego :))
wiem cos na ten temat, bo pieklam. jest pyszne!
O robiłam kiedyś bardzo podobne ciasto ;) Jest pyszne, chyba jedno z moich ulubioncych
ajj szarlotka.. jedno z najlepsiejszych ciast na świecie. Zaryzykuję stwierdzenie, że nie ma co eksperymentować z tym przepisem. Ile razy ja próbowałam przekonywałam się, że tradycyjna najlepsza:) pozdrawiam!
Ciasto przepyszne ;) od dnia dzisiejszego będę go co tydzień robiła ;) Pychotka ;) P.S. Jeżeli jabłka są kwaśne proponuję troszkę posłodzić ;)
Bardzo się cieszę, że smakowało :) to jest mój ulubiony rodzaj szarlotki :)
Prześlij komentarz