wtorek, 3 listopada 2009

Szarlotka z budyniem


W natłoku wszystkich zajęć, nagle pojawiła się u mnie ogromna ochota na coś słodkiego, ochota oczywiście nie chciała mnie opuścić, jak zwykle zresztą ;)

Postawiłam na jabłka i wyszukałam super przepis u Dorotus76
Przepis pochodzi z książki 'Ciasta domowe'.
Przepis łatwy, a ciasto wychodzi naprawdę pyszne.

składniki
na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła/margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:

Wszystkie składniki należy zagnieść razem. Ciasto podzielić na 2 części, jedną część schować do lodówki, a drugą do zamrażarki na 2 godziny (ja schowałam tylko na godzinkę).


dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek, ja dałam ok 1 kg
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • cukier puder - do posypania
  • kilka łyżek bułki tartej


dalsze wykonanie:


1. Blaszkę kwadratową o boku 23cm, albo większą bo ciasta jest wysokie, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto, które było w lodówce należy rozwałkować i przełożyć do formy, nakłuć widelcem (przepis podaje, że można chwilę podpiec w temperaturze 160 stopnie, ale to niekonieczne).
Rozwałkowane ciasto oprószyć bułką tartą, żeby wchłaniała sok z jabłek.

2. Jabłka obrać i pokroić, przepis podaje że na ósemki, ale ja je pokroiłam na więcej części, a następnie jabłka wyłożyć na cieście.

3. Teraz należy ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu z tym, że wykorzystać tylko 750 ml mleka i 4 łyżki cukru.
Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka.
Na budyń należy zetrzeć na tarce ciasto, które było w zamrażarce.

4. Ciasto należy piec przez 45 minut w temperaturze 200ºC.
Po wystudzeniu należy ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Do wydruku

7 komentarzy:

martino pisze...

szarlotka zaraz po wyciągnieciu z pieca była przepyszna, później oczywiście też :)
super zdjecia :)

majka pisze...

Sliczne ciacho :) Teraz Ty narobias mi ochoty na co slodkiego :))

cudawianki pisze...

wiem cos na ten temat, bo pieklam. jest pyszne!

Dziwnograj pisze...

O robiłam kiedyś bardzo podobne ciasto ;) Jest pyszne, chyba jedno z moich ulubioncych

Kredka pisze...

ajj szarlotka.. jedno z najlepsiejszych ciast na świecie. Zaryzykuję stwierdzenie, że nie ma co eksperymentować z tym przepisem. Ile razy ja próbowałam przekonywałam się, że tradycyjna najlepsza:) pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Ciasto przepyszne ;) od dnia dzisiejszego będę go co tydzień robiła ;) Pychotka ;) P.S. Jeżeli jabłka są kwaśne proponuję troszkę posłodzić ;)

magda k. pisze...

Bardzo się cieszę, że smakowało :) to jest mój ulubiony rodzaj szarlotki :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin