W związku z ochotą na coś drożdżowego, szczególnie objawiającą się u mojego męża, który uwielbia wszystko co drożdżowe, trafiłam na przepis w 'Nigella Gryzie' na fajny placek.
Ciasto drożdżowe wg oryginalnego przepisu jest z jabłkami i jeżynami, jednak spokojnie można użyć innych owoców, np. tak jak u mnie, ważne żeby suma owoców wynosiła tyle ile w przepisie.
Ciasto było smacznego przez parę dni.
Naprawdę warte wypróbowania.
Polecam
Na zdjęciu nr 2 chwalę się nową wagą, którą dostałam od siostry i szwagra :) dzięki
Jeszcze jeden nie kulinarny dopisek, pozdrowienia dla Bielska-Białej, gdzie mamy fajnych znajomych i gdzie byliśmy na świetnym koncercie Acid Drinkers w Rude Boy.
składniki
na ciasto:
- 350-400g mąki
- ½ łyżeczki soli
- 50g cukru
- 5g drożdży instant
- 2 jajka
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu (ja nie dałam)
- 125ml letniego mleka
- 50g miękkiego masła
na wierzch:
- 1 jajko lekko ubite z łyżką śmietany
- ok 550g owoców, u mnie: 200g jabłek, 250g gruszek, 100g borówek amerykańskich
- skórka otarta z połowy cytryny
- 50g mąki
- 25g mielonych migdałów
- 50g pokrojonego w kostkę, zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 25g migdałów w płatkach
wykonanie:
1.Wsypać do miski 350g mąki, sól, cukier i drożdże, oraz cukier waniliowy jeśli go używacie.
2.Do innego naczynia wbić jajka i wymieszać je - z ekstraktem waniliowym, skórką cytrynową i cynamonem – z letnim mlekiem.
3. Wymieszać składniki sypkie z płynnymi, tak by powstało dość miękkie ciasto (przygotować pozostałe 50g mąki, użyć w razie potrzeby).
Dodać miękkie masło i wyrabiać ręcznie przez około 10 minut.
Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się gładkie, sprężyste i lśniące.
4. Ciasto włożyć do miski, przykryć ciasto kuchenną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na godzinę -godzinę kwadrans).
Albo pozwolić mu wyrastać w chłodnym miejscu przez noc.
5. Następnie przebić (uderzając gwałtownie pięścią) i wyłożyć na blachę o wymiarach 20 x 30cm, u mnie 30 x 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Po wyłożeniu ciasta do blachy, pozwolić mu odpocząć przez ok 15-20 minut, a następnie wysmarować jajkiem lekko ubitym ze śmietaną.
6. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200'C.
7. Przygotować owoce, obrać i pokroić na niewielkie kawałki, borówki miałam mrożone.
Wszystkie owoce wymieszać razem z skórką otartą z połówki cytryny.
Odstawić na chwilkę i teraz czas na kruszonkę.
8. W naczyniu wymieszać mąkę, zmielone migdały, a następnie dodać pokrojone w kostkę masło.
Palcami rozcierać masło z mąką, aż połączą się w niewielkie grudki.
Widelcem wymieszać oba rodzaje cukru i migdały w płatkach.
9. Wyłożyć owoce na wysmarowane jajkiem ciasto i posypać kruszonką.
10. Wstawić do piekarnika, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180'C i piec kolejne 20 minut, dopóki ciasto na brzegach nie wyrośnie i nie ze złoci się, a kruszonka nie przypiecze.
Ciasto lekko przestudzić i już można jeść.
Smacznego!!!!
Do wydruku
3 komentarze:
ciasto wygląda przepysznie, trochę w nim lata i trochę jesieni
Cale wieki juz nie jadlam ciasta drozdzowego z owocami :) Chyba musze wymienic meza na bardziej slodyczolubny model :)))
wygląda przepysznie
Prześlij komentarz