sobota, 31 października 2009

Spaghetti z kiełbasą, sosem pomidorowo - bazyliowym i zielonym groszkiem


Jest to bardzo prosty przepis, ale udział zielonego groszku dość zaskakujący.
Jednak gdy trafiłam na ten przepis w książce 'Jamie Oliver w domu', nie oparłam się i któregoś dnia zjawił się na naszym stole.

Danie szybkie i mało wymagające, w sam raz na obiad gdy jest się zabieganym.

Jednak miałam mały problem, żeby znaleźć kiełbasę z której dało by się zrobić kuleczki, dlatego kupiłam najlepszą jaką znalazłam i pokroiłam ją na plastry.

Podaję ilości na 2 porcje















składniki:

  • oliwa
  • 4 małe kiełbaski wieprzowe / albo surowe wieprzowe (wtedy zrobić z nich kuleczki)
  • 250g spaghetti
  • sól morska
  • 150g zielonego groszku, dałam mrożonego przygotowanego wg przepisu na opakowaniu, może być też taki z puszki lub świeży ze strączkach
  • kawałek parmezanu lub żółtego sera
  • majeranek lub tymianek najlepiej świeży, ale można użyć suszonych

na sos pomidorowy:

  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku pokrojonego na cieniutkie plasterki
  • kilka listków świeżej bazylii, albo pół łyżeczki suszonej
  • 1 puszka pomidorów
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • ocet balsamiczny


wykonanie:

1. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy.
Kiełbasę wycisnąć i uformować z niej kuleczki, albo pokroić w plasterki i smażyć na patelni do chwili, aż pięknie się zarumienią.

2.W tym czasie wrzucić spaghetti do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3.Przygotowanie sosu jest bardzo proste. Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić czosnek, bazylię i smażyć mieszając przez około 2 minuty. Dodać pomidory i doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, rozgnieść pomidory łyżką i dodać nieco octu balsamicznego, który wzbogaci sos o słodkawą nutę (można dodać zamiast octu odrobinę cukru).

4. Mrożony zielony groszek przygotować wg przepisu na opakowaniu. Jeśli mamy świeży to na patelnie wrzucić zioła i kuleczki i podgrzewać przez 30 sekund.

5. Kiedy makaron będzie już gotowy, odcedzić i podzielić na 2 porcje.
Każdą porcję polać sosem pomidorowym.
Posypać startym serem.
Dodać kiełbasę, a na górę zielony groszek. Groszek można też podać osobno, żeby każdy mógł korzystać wg uznania.

Smacznego !!!!

Do wydruku

2 komentarze:

Beata pisze...

Proste i bardzo apetyczne Zdjęcia super!

asieja pisze...

wiosna na talerzu przez ten groszek :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin