piątek, 2 października 2009

Sernik na zimno z jeżynami


Na imprezę potrzebne też ciasto, tym razem postanowiłam zrobić sernik na zimno, robiłam po raz pierwszy i okazuje się, że to bardzo proste.

Do tego sernika wykorzystałam po części ser mascarpone i zakochałam się, serek jest przepyszny, mogłabym jeść i jeść :)

Przepis na sernik z ogromnej skarbnicy przepisów na blogu Moje wypieki jak zawsze bardzo udany przepis Doroty :)
Oryginalnie sernik jest z czarną porzeczką, zastąpiłam jeżynami i też wyszło pysznie, nawet mój M. który za sernikami na zimno nie przepada, miał zadowoloną minę :)

Zdjęcia może nie najlepsze, ale brak dobrego światła, brak czasu i oczekujący goście, tłumaczą chyba wystarczająco :)


składniki
na spód:



  • 140 g ciastek maślanych
  • 60 g masła


składniki
masa serowa:


  • 500g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
  • 250 g jeżyn, odszypułkowanych + dodatkowo 50g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z jeżyn o ile to konieczne, najlepiej cały czas kosztować ;)

wykonanie
spód:


1. Masło należy rozpuścić, a ciastka pokruszyć na pył.
Połączyć razem i wymieszać.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie masę ciasteczkową wcisnąć dokładnie w dno i wyrównać.
Następnie włożyć do lodówki na czas przygotowania reszty.

wykonanie
masa serowa:


2. Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką i sokiem z cytryny.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i nie czekając aż będzie chłodna wlać do masy serowej i nadal miksować, żeby nie powstały grudki.

3. Jeżyny zmiksować w blenderze lub przetrzeć przez sitko.

4. Powstałą masę serową podzielić na 2 części.
No jednej części dodać owoce, wymieszać i dodać cukru do smaku.

5. Wyciągamy naszą formę z lodówki.
Na masę ciastek wylać masę serową jasną, włożyć do lodówki na pół godziny (można ominąć chłodzenie, gdyż masa jasna jest gęstsza od ciemnej i prawie mi się nie zmieszały), następnie na masę jasną wylać masę z owocami.

Schłodzić przez noc w lodówce.


Smacznego :)

Do wydruku

3 komentarze:

majka pisze...

To i sernik byl??? No to sie obrazilam :))))

Sliczny jest. I ma piekny kolor :)

asieja pisze...

sernik jeżynowy na zimno jest chyba moim ulubionym sernikiem, zaraz obok malinowego :-)

magda k. pisze...

majka :) już teraz zapraszam na następną imprezę

dzięki za miłe słowa pozdrawiam

asieja wiem wiem, mamy podobnie prawie wszystkie owoce są naszymi ulubionymi :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin