Hiszpański omlet, ale nie do końca, dodałam do standardowych składników tego omletu, jeszcze paprykę za Nigellą i kiełbasę dla głodnego męża. Więc nie jest to klasyczny hiszpański omlet, ale jest naprawdę świetny, a najlepiej smakuje, po ostygnięciu.
Przepis z książki 'Nigella ekspresowo'.
Polecam na obiad, ale równie dobry na kolację i na wynos.
składniki:
- 225g młodych ziemniaków, u mnie ziemniaki stare
- 4 jajka
- 75g pokrojonej pieczonej papryki z słoika, dałam paprykę świeżą
- 3 dymki, drobno posiekane
- 75g startego sera cheddara, spokojnie może być inny
- 1 łyżeczka masła
- odrobina oleju
- sól i pieprz
wykonanie:
1. Ziemniaki ugotować, aż będą miękkie i odlać wodę.
2. Mocno rozgrzać górną grzałkę piekarnika w czasie gdy przygotowujemy omlet.
3. W misce roztrzepać jajka trzepaczką, dodać pokrojoną paprykę, dymkę oraz tarty ser i dopraw do smaku solą i pieprzem, Dodać odparowane ziemniaki.
4. Na małej patelni o grubym dnie i żaroodpornej rączce (albo bez rączki), rozgrzać masło z odrobiną oleju, następnie wlać na patelnie jajeczną mieszankę i smażyć przez 5 minut na niewielkim ogniu.
5. Gdy omlet jest ścięty od dołu nie odwracać go, tylko wstawić na kilka minut do piekarnika pod gorącą grzałkę, żeby ściął się wierzch.
6. Omlet przełożyć na talerz i zostawić do ostygnięcie.
Gdy ostygnie, pokroić go na 4 duże albo 8 małych trójkątnych porcji.
Smacznego!!!
Do wydruku
6 komentarzy:
Hiszpański czy nie ale pysznie wygląda. A ja omlety bardzo lubię:)
Klasyczna tortilla to tak jak klasyczna jajecznica - owszem, istnieje, jest popularna, ale generalnie dodaje się do niej co popadnie, i odmiana z papryką i kiełbasą wcale nie jest rzeczą egzotyczną;)
ale ten Twój głodny mąż to ma dobrze
takie pyszności!
wiosenka27 bardzo Ci dziękuję, ja też uwielbiam omlety szczególnie z dodatkiem zielonego groszku
Azzahar dzięki za rozwianie obaw :) będę eksperymentować jeszcze bardziej :)
asieja dziękuję, no faktycznie ma się nieźle hihihi
Cudowne. Dla mnie rewelacyjne jest wszystko , gdzie dużo warzyw sie znajduje.
pyra bardzo dziękuję
Prześlij komentarz