Była wczoraj impreza :) I to nie byle jaka, urodziny mojego M.
Impreza udana pod wieloma względami, nieskromnie dodam, że pod względem kulinarnym również.
W pierwszej kolejności przedstawię sałatkę, która najbardziej przypadła mi do gustu i gościom również, tak sądzę ponieważ zniknęła ze stołu jako pierwsza.
Sałatka warstwowa, bardzo prosta, szybka do wykonania, połączenie smaków wyśmienite.
Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów
COOCHNIA
Podwoiłam ilość, bo było sporo gości, ale spokojnie można zrobić z połowy podanych ilości.
składniki:
- 4 duże pomidory
- 2 cebule (mogą być czerwone)
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- kawałek sera żółtego
- 12 łyżek majonezu
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki musztardy
- szczypior
- sól, pieprz
wykonanie:
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na talarki. Ułożyć na dnie naczynia.
2. Obieramy cebulę i kroimy na najcieńsze plasterki, jakie się da i układamy na warstwie pomidorów.
Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić na plasterki, następnie rozłożyć na cebuli i ponownie potraktować solą i pieprzem do smaku.
4. Na warstwę jajek należy zetrzeć żółty ser, najlepiej na grubych oczkach.
5. Teraz należy zmieszać: majonez, śmietanę i musztardę i wszystko rozsmarować na warstwie sera.
6. Teraz wszystko posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem lub zieloną cebulką.
Życzę smacznego i polecam :)
Do wydruku
3 komentarze:
Impreza byla? A ja nie zostalam zaproszona?? :)) To moze chociaz salatki troche dostane? Nigdy nie jadlam salatki w takiej wersji. A szkoda, bo brzmi bardzo apetycznie :)
mojemu mężowi też by smakowała taka sałatka bo on uwielbia pomidorki :)
Też ją robiłam - bardzo fajna sałatka :)
Prześlij komentarz