Zostałam obdarowana brzoskwiniami prosto z ogródka znajomych i część którą nie zjadłam od razu postanowiłam wykorzystać w muffinkach.
Znalazłam ten przepis u Dorotus76, zmieniłam rodzaj mąki i brzoskwinie z puszki na świeże.
Muffinki wyszły wilgotne i pyszne, pewnie dzięki soczystym brzoskwinią ;) Pasują na śniadanie, ale również do popołudniowej kawki.
Wyszło ok 16 babeczek.
składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 110 g cukru jasnego muscovado
- 3 jajka
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 400g brzoskwiń świeżych soczystych lub z puszki w syropie
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- aromat pomarańczowy lub skórka starta z 1 pomarańczy
wykonanie:
1. W pierwszym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, cukier i do tego skórkę z pomarańczy lub aromat.
2. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: roztrzepane jajka, śmietanę, brzoskwinie.
3. Wymieszać zawartość obu naczyń, można dodać odrobinę syropu z brzoskwiń z puszki, jeśli używamy świeżych można dodać kilka łyżek wody.
4. Formę wyłożyć papilotkami i wylać do nich ciasto, górę posypać słonecznikiem.
5. Piec w temperaturze 190 – 200 stopni przez 18-20 minut ( do tzw. suchego patyczka), studzić na kratce.
Smacznego
Przepis nr 113
Do wydruku
6 komentarzy:
No to ja poprosze jedna taka muffinke :))
Milego weekendu :)
majka bardzo dziękuje, jesteś bardzo miła
Tobie również życzę miłego weekendu
Fajne :), bardzo lubię wypieki z ziarnami słonecznika! Z brzoskwinią jeszcze nie zestawiałam, ale chyba kiedyś się skuszę, bo prezentuje się i brzmi bardzo zachęcająco.
muffinki z owocami są jednymi z moich ulubionych
wilgotne i słodkie (:
z brzoskwiniami jeszcze muffinkow nie jadlam, a szkoda bo ładnie sie prezentują
dziewczyny dzięki za odwiedziny i komentarze :)
z brzoskwiniami są naprawdę pyszne więc polecam
słonecznik na górze powoduje, że ciasto próbuję się wydostać pomiędzy ziarenkami i niektóre mają bardzo dziwne kształty :)
Prześlij komentarz