środa, 9 września 2009

Ciasto cytrynowe mojej mamy


Mam zdolną i kochaną mamę, bo robi dla nas całe mnóstwo wspaniałych dań :)
Dziś przedstawię Wam moje ulubione ciasto, uwielbiam je od dzieciństwa, kiedyś robiła je dla nas babcia, a teraz moja mama i nadal jest tak samo dobre, takie samo jak pamiętam sprzed lat.

Ciasto cytrynowe jest najlepsze na świecie, jest proste i zawsze wychodzi, tym razem wykonanie mojej mamy :)

składniki:
ciasto


  • 30 dkg mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dkg cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • skórka z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny

składniki:
polewa


  • 1 żółtko (białko można dołożyć do ciasta, albo zamrozić i zbierać np. na Pavlovą :)
  • sok z 1 cytryny
  • 15 dkg cukru pudru



wykonanie:

1.
Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia, dosypać cukier, wymieszać.
Dodać margarynę i jajka i dokładnie zmiksować, albo utrzeć.

2.Dwie cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wodą, a następnie zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, uważając żeby nie zetrzeć białek skórki, gdyż biała warstwa jest gorzka.
Z jednej cytryny wyciskamy sok.

3.
Do wymieszanego ciasta wsypać skórkę cytrynową i sok z jednej cytryny i dokładnie wymieszać.
Formę (np. większa keksówka) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 45 minut.

4.Gdy ciasto się upiecze i troszkę przestygnie należy je oblać polewą, którą robimy tak:

wyciskamy sok z drugiej cytryny do garnuszka i dodajemy do tego cukier i żółtko
i wszystko dokładnie mieszamy, aż się połączy, gdy już tak się stanie polewamy nasze upieczone ciasto, czekamy chwilkę, aż masa zastygnie i już możemy się zajadać.

Polecam !!!

Przepis nr 112

Do wydruku

16 komentarzy:

Izaa pisze...

uwielbiam ciasto cytrynowe.... zapisuję i na pewno zrobię:):)

asieja pisze...

mamy robią najpyszniejsze ciasta na świecie

Ruda Wiewióra pisze...

wygląda na bardzo puszyste:)

majka pisze...

Sliczniutkie :) Zapisalam przepis bo bardzo lubie tego rodzaju ciasta .)

Pozdrowienia dla Mamy :))

magda k. pisze...

Izaa i nie pożałujesz :)

asiejka to fakt niezaprzeczalny :)

gatka jest bardzo puszyste i lekkie :)

majka bardzo dziękuję i zachęcam to spróbowania :)

Anonimowy pisze...

moja mama też piekła pyszne ciasto cytrynowe.Niestety nie zapisałam jej przepisu ... i teraz bardzo tęsknię za tamtym ciastem ...
Ewa.

magda k. pisze...

Ewa to naprawdę szkoda ...przykro mi
mam nadzieję, że przepis Mojej Mamy chociaż trochę nprzypomnni Ci tamto ciasto :)

Anonimowy pisze...

witam dzisiaj zrobilam ciasto bardzo dobre latwe i tanie. jedyne co zrobilam blad i ciasto mi peklo to chybaa za mocno nagrzalam piekarnik. robilam bez polewy i tak bardzo slodkie

magda k. pisze...

Anonimowy bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało, polewa nie jest konieczna, ale wtedy ma bardziej cytrynowy smak :)

Anonimowy pisze...

upieklam ciasto ale chyba czegos za duzo nie dalam bo bylo za mokre, ale i tak bylo pyszne

CookingJ pisze...

Muszę wypróbować, lubię cytrynowe muffiny, więc mam nadzieję, że i to będzie smakowało:) Pozdrawiam!

Meeve pisze...

Długo szukałam przepisu na moje pierwsze ciasto cytrynowe. Wybrałam ten i wyszło doooskonałe. Dzięki i pozdrawiam:)

Kafika pisze...

Ciasto jest przepyszne! Bardzo dziękuję za ten przepis :)

magda k. pisze...

bardzo się cieszę, że smakowało :) pozdrawiam

MariolaM pisze...

Cieszę się ze tu zajrzałam,znalazłam zagubiony przepis,próbowałam różnych ciast cytrynowych ale ciasto z przepisu mojej cioci było najlepsze,pozdrawiam i gratuluje wspaniałego bloga

MariolaM pisze...

Cieszę się ze tu zajrzałam,znalazłam zagubiony przepis,próbowałam różnych ciast cytrynowych ale ciasto z przepisu mojej cioci było najlepsze,pozdrawiam i gratuluje wspaniałego bloga

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin