Mam zdolną i kochaną mamę, bo robi dla nas całe mnóstwo wspaniałych dań :)
Dziś przedstawię Wam moje ulubione ciasto, uwielbiam je od dzieciństwa, kiedyś robiła je dla nas babcia, a teraz moja mama i nadal jest tak samo dobre, takie samo jak pamiętam sprzed lat.
Ciasto cytrynowe jest najlepsze na świecie, jest proste i zawsze wychodzi, tym razem wykonanie mojej mamy :)
składniki:
ciasto
- 30 dkg mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dkg cukru
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka
- skórka z 2 cytryn
- sok z 1 cytryny
składniki:
polewa
- 1 żółtko (białko można dołożyć do ciasta, albo zamrozić i zbierać np. na Pavlovą :)
- sok z 1 cytryny
- 15 dkg cukru pudru
wykonanie:
1.Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia, dosypać cukier, wymieszać.
Dodać margarynę i jajka i dokładnie zmiksować, albo utrzeć.
2.Dwie cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wodą, a następnie zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, uważając żeby nie zetrzeć białek skórki, gdyż biała warstwa jest gorzka.
Z jednej cytryny wyciskamy sok.
3.Do wymieszanego ciasta wsypać skórkę cytrynową i sok z jednej cytryny i dokładnie wymieszać.
Formę (np. większa keksówka) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 45 minut.
4.Gdy ciasto się upiecze i troszkę przestygnie należy je oblać polewą, którą robimy tak:
wyciskamy sok z drugiej cytryny do garnuszka i dodajemy do tego cukier i żółtko
i wszystko dokładnie mieszamy, aż się połączy, gdy już tak się stanie polewamy nasze upieczone ciasto, czekamy chwilkę, aż masa zastygnie i już możemy się zajadać.
Polecam !!!
Przepis nr 112
Do wydruku
16 komentarzy:
uwielbiam ciasto cytrynowe.... zapisuję i na pewno zrobię:):)
mamy robią najpyszniejsze ciasta na świecie
wygląda na bardzo puszyste:)
Sliczniutkie :) Zapisalam przepis bo bardzo lubie tego rodzaju ciasta .)
Pozdrowienia dla Mamy :))
Izaa i nie pożałujesz :)
asiejka to fakt niezaprzeczalny :)
gatka jest bardzo puszyste i lekkie :)
majka bardzo dziękuję i zachęcam to spróbowania :)
moja mama też piekła pyszne ciasto cytrynowe.Niestety nie zapisałam jej przepisu ... i teraz bardzo tęsknię za tamtym ciastem ...
Ewa.
Ewa to naprawdę szkoda ...przykro mi
mam nadzieję, że przepis Mojej Mamy chociaż trochę nprzypomnni Ci tamto ciasto :)
witam dzisiaj zrobilam ciasto bardzo dobre latwe i tanie. jedyne co zrobilam blad i ciasto mi peklo to chybaa za mocno nagrzalam piekarnik. robilam bez polewy i tak bardzo slodkie
Anonimowy bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało, polewa nie jest konieczna, ale wtedy ma bardziej cytrynowy smak :)
upieklam ciasto ale chyba czegos za duzo nie dalam bo bylo za mokre, ale i tak bylo pyszne
Muszę wypróbować, lubię cytrynowe muffiny, więc mam nadzieję, że i to będzie smakowało:) Pozdrawiam!
Długo szukałam przepisu na moje pierwsze ciasto cytrynowe. Wybrałam ten i wyszło doooskonałe. Dzięki i pozdrawiam:)
Ciasto jest przepyszne! Bardzo dziękuję za ten przepis :)
bardzo się cieszę, że smakowało :) pozdrawiam
Cieszę się ze tu zajrzałam,znalazłam zagubiony przepis,próbowałam różnych ciast cytrynowych ale ciasto z przepisu mojej cioci było najlepsze,pozdrawiam i gratuluje wspaniałego bloga
Cieszę się ze tu zajrzałam,znalazłam zagubiony przepis,próbowałam różnych ciast cytrynowych ale ciasto z przepisu mojej cioci było najlepsze,pozdrawiam i gratuluje wspaniałego bloga
Prześlij komentarz