sobota, 8 sierpnia 2009

Tuna tarta


Danie podobnie jak wiele innych powstało z ochoty na coś smacznego i braku wielu składników w lodówce.
Godzina była już późna więc trzeba było wytężyć umysł i zrobić coś z tego co było :)
Po części pomysł zainspirowany tym przepisem

I nawet wyszło smacznie i szybciutko.

składniki:

ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g i masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól, pieprz


farsz:


  • 2 puszki tuńczyka
  • 1-2 cebule
  • 1/3 szkl ketchupu
  • bazylia
  • 2/3 puszki kukurydzy
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • żółty ser (opcjonalnie)

dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania blaszki

wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść uformować w kulkę i odłożyć do lodówki do schłodzenia.

Tuńczyk wyłożyć z puszek na durszlak i odsączyć.
Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić na małe kawałki.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na małej ilości oleju.
Do zeszklonej cebuli dorzucić odsączonego tuńczyka, ketchup, kukurydzę, jajka i przyprawy.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną blaszkę do tarty.
Ciasto należy nakłóc widelcem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i podpiec ciasto 10 minut.

Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz, ewentualne starty ser i włożyć do piekarnika na kolejne 20-25 minut.


Tarta już gotowa smacznego !!!

Przepis nr 88

Do wydruku

2 komentarze:

asieja pisze...

pysznie kolorowo wygląda
zaciekawił mnie ten tuńczyk w tarcie :-)

andzia-35 pisze...

O, fajny i prosty przepisik! Uwielbiam dania z tuńczykiem:))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin