niedziela, 9 sierpnia 2009

Smażone pomidory


Czasami ochota na coś chrupiącego i smacznego jest u mnie tak duża, że dominuje mój umysł i nic innego mnie nie zaspokoi :)
A że godzina była już późna obżeranie się frytkami, czy innymi smażonymi przysmakami nie wchodziło w grę, przypomniałam sobie przepis, który czytałam w gazecie „Poradnik domowy”.
Pomidorki z patelni są zaskakująco smaczne i chrupiące polecam wypróbować.


składniki:

  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • cukier puder
  • pieprz
  • sól

  • olej do smażenia

sos:

  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 ogórki konserwowe (oryginalnie były kapary, ale brak w lodówce)
  • młoda cebulka
  • sól
  • pieprz


wykonanie:

Pomidory umyć (można też sparzyć, ja następnym razem tak zrobię), usunąć stwardniałe fragmenty i pokroić na grubsze plastry ( ok 1cm).

Pomidory oprószyć z obu stron delikatnie cukrem pudrem, solą i pieprzem.
Teraz kolejno każdy plaster otaczamy w:

mąka
roztrzepane jajko
bułka tarta

i wrzucać na rozgrzaną oliwę i smażyć aż będą rumiane i chrupiące.

Pomidory wspaniale smakują z sosem śmietankowym więc polecam zrobić sos np. taki.

Cebulkę pokroić na malutką kosteczkę, ogórki zetrzeć na małych oczkach, wszystko zmieszać z kwaśną śmietaną i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego

Przepis nr 89

Do wydruku

3 komentarze:

Hanna Mi pisze...

Prawie jak smażone _zielone_ pomidory... :-) Bardzo lubię ten film... :-)

Sylvia F. pisze...

Na pewno to wypróbuję :) od dawna za mną chodzą :)

Anonimowy pisze...

pyyyyyszne ! wlasnie jestem po ich zrobieniu - jestem zachwycona :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin