niedziela, 5 lipca 2009

Sernik snickers


Znowu zrobiłam sernik, sama się sobie dziwię, bo sernik to nie moje ulubione ciasto, ale mama dostarczyła świeży ser wiejski no i już nie było innej opcji.
Powiem Wam jednak, że ten sernik warto zrobić, bo to świetne połączenie sera, karmelu i orzeszków.
Wydawało nam się, że może być za słodki, ale jak to mówią „no risk no fun”, więc sernik upiekłam i jestem zachwycona połączeniem sernika z snickersem.
Przepis cytuję za Dorotus76 bo jak sernik to tylko z przepisu Dorotki :)


składniki:
na spód:


  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru dałam 4
  • 125 g masła dałam 110g
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na masę serową:

  • 750g zmielonego twarogu
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 5 snickersów (średni rozmiar, po 40 g każdy), pokrojone na drobne kawałki
  • ja dałam 3 snickersy po 50g, ale następnym razem dam 4szt po 50g będzie jeszcze lepsze

na dekorację:

  • 2-3 snickersy, pokrojone na drobne kawałki
  • słone orzeszki lub polewa czekoladowa
  • opcjonalnie masa kajmakowa z puszki wg uznania


wykonanie:
spód:

Wszystkie składniki przeznaczone na spód zagnieść porządnie. Zrobić z ciasta kulkę owinąć folią i schować do lodówki na przynajmniej 1 godzinkę.
Po tym czasie wyłożyć formę (u mnie tortownica ok 24 średnicy) papierem do pieczenia.
Na papier wyłożyć całe ciasto, rozgnieść w miarę równo na całej powierzchni. Ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 170 stopni ok 10 min.


masa serowa:

Ubić białka z szczyptą soli.
Żółtka zmiksować z cukrem pudrem do białości.
Do żółtek dodać pozostałe składniki, oprócz białek i batoników.
Wszystko dokładnie zmiksować, a na koniec dodać wcześniej ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać już nie mikserem.
Na sam koniec dodać pokrojone batoniki i delikatnie wmieszać w masę.

Wszystko wyłożyć na wcześniej podpieczony spód, wygładzić. Piec ok 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, a następnie włożyć do lodówki na min 3 godziny.

Przed podaniem dowolnie udekorować, od razu się przyznaję, że dałam za mało snickersów, z obawy, że będzie za słodkie, ale śmiało snickersów można dać sporo i posypać słonymi orzeszkami, wszystko razem super się komponuje i smakuje wspaniale.

Smacznego

Przepis nr 69



Do wydruku

6 komentarzy:

viridianka pisze...

wyglada nieziemsko:) a powiedz nie jest za bardzo słodki?
pozdrawiam!

magda k. pisze...

no właśnie mnie też się tak wydawało więc się wstrzymywałam z zrobieniem, ale nie nie jest za słodki sprawdziłam i polecam

StrefaDobregoSmaku pisze...

moj ukochany uwielbia serniki, a za serniki polaczony ze snikersem bedzie mnie zapewne calowal po stopach:)

cudawianki pisze...

dokladnie, serniki sa najlepsze u dorotki! :-)

magda k. pisze...

StrefaDobregoSmaku oj pewnie będzie :D
cudawianki - co prawda to prawda :)

eklerek pisze...

Uwielbiam sernik z karmelem - połączenie idealne.. a ten tak pysznie wygląda..ojojoj.. :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin