Szparagi w mojej kuchni są nowością i to nowością, która się przyjęła, więc w poszukiwaniu przepisów na wykorzystanie szparagów wpadłam TUTAJ zdjęcia zachęcające, szparagi czekają więc do pracy.
U mnie małe zmiany, ale raczej w ilościach.
składniki :
- 200 ml mleka
- 450g białych szparagów
- 150 ml bulionu
- 60 ml płynnej śmietanki 18%
- 1/3 łyżeczki cukru
- sól
- biały pieprz
wykonanie:
Szparagi umyć, te białe dodatkowo obrać ze skórki, główki odciąć i odłożyć.
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i sól. Włożyć szparagi już bez główek i gotować na małym ogniu, aż szparagi zmiękną.
Teraz należy wlać bulion i zmiksować wszystko na gładko, najlepiej użyć blendera.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W osobnym garnuszku ugotować główki szparagów, uważać bo główki są miękkie dużo szybciej.
Do gotowego już kremu z szparagów wrzucamy główki (powinny być gorące) i wlewamy śmietanę.
Wszystko lekko zmieszać i można podawać :)
Przepis nr 60
Do wydruku
6 komentarzy:
u mnie tez w tym roku debiut szparagowy, ale z zielonymi :)
jesli bedziesz miala ochote i szanse (sezon juz sie niestety konczy) to sproboj bo sa pyszne :))
też robiłam tę zupkę i uważam ze jest obłędna w smaku :)
viridianko chętnie skosztowałabym zielone ale nie wiem czy jeszcze gdzieś dostanę :)
aga-aa oczywiście, że się z Tobą zgadzam
nie jadłam takiej zupki ale kolor mnie zauroczył ;)
Pysznie wygląda! Szczęście, że u mnie są jeszcze szparagi ;)...
Drukuję przepis,bo przymierzam i przymierzam się do tych szparagów:P!
Prześlij komentarz