niedziela, 10 maja 2009

Crumble z rabarbarem


Rabarbar i truskawki to w tej chwili chodzi mi po głowie, więc pokusiłam się na ten przepis Nigelli z 'Feast'.
Ten deser nie wygląda specjalnie wytwornie, składniki też nie są wyrafinowane, ale za to połączenie smaków jest genialne słodziutka kruszonka i kwaskowaty rabarbar :)


składniki:

  • 750 do 1 kg dojrzałego, różowego rabarbaru
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 110 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki cukru

wykonanie:

Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki i razem z cukrem, masłem, aromatem waniliowym i skrobią wrzucić do garnka. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na małym ogniu ok 10 minut, często mieszając.
Całość najlepiej przełożyć do wyższego naczynia żaroodpornego, jeśli jednak skorzystacie z formy najlepiej wyłożyć ją folią aluminiową.
Wykonanie kruszonki też jest proste. Wystarczy mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć. Nie mieszać zbyt długo, żeby ciasto przypominało kruszonkę, następnie wsypać cukry i za pomocą widelca wymieszaj je z ciastem.
Teraz wystarczy masę rabarbarową posypać kruszonką i do pieca.
Piec przez 35-45 minut w temperaturze 190 ºC do złocistego koloru.
Ciasto wychłodzić ok 15 minut najlepiej smakuje lekko ciepłe.




Kruszonka zawsze może się przydać, później tylko trochę owoców i mamy super deser.
Dlatego za Nigellą z 'Nigella Ekspresowo' przygotowuję sobie zapas kruszonki, którą przechowuję w zamrażarce.

1 porcja:

  • 100g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g zminego masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki cukru demerara

Wszystko zmieszać, zamrozić i już.

POLECAM

Przepis nr 41

Do wydruku

4 komentarze:

Nette7 pisze...

Zgodzę się z Tobą, że crumble trudno jest "zaprezentować", jednak smak... i pomyśleć, że jeszcze nigdy nie jadłam kruszonki w wersji z rabarbarem... ;)...

emma001 pisze...

Ja uwazam ze wyglada bardzo wybornie. Mimo ze czesto przegladam przepisy Nigelli z tym sie nigdy nie spodkałam. Narobiłas mi smaka ;)

olalala pisze...

O tak, crumble jest pyszne :)!

magda k. pisze...

dziękuję bardzo, zaprezentować ciężko, ale zrobić warto :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin