Sezon truskawkowy czas zacząć :).
Pierwszy wypiek z moimi ulubionymi owocami to właśnie to pyszne ciasto.
Ciasto bardzo smaczne, trochę się kruszy, ale smak wyborny.
Przepis pochodzi z książki GoodFood '101 tempting desserts'.
składniki:
- 175 g zmielonych migdałów (ja dałam płatki migdałowe)
- 175 g miękkiego masła
- 120 g jasnego brązowego cukru (jeśli planujecie użyć cukru białego - najlepiej pudru, wtedy mniej i oczywiście ciasto nie będzie tak brązowe)- użyłam cukru pudru 90g i dodałam odrobinę ciemnego kakao
- 175 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 450 g truskawek, odszypułkowanych,pokrojonych na ćwiartki
- + cukier puder do posypania
wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta (oprócz truskawek) zmiksować. Otrzymana masa będzie bardzo gęsta, prawie tak gęsta jak na ciastka. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ja użyłam formy o średnicy 20 cm może być ciut więcej.
Ciasto podzielić na dwie równe części, pierwszą częścią wyklejamy spód formy, pokryć ją dokładnie truskawkami, a na truskawki wykładamy drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 55-60 minut w temperaturze 180ºC.
Trzeba uważać na ciasto, gdyby zbyt mocno przypiekało się z góry, należy przykryć folią aluminiową.
Gotowe Smacznego :)
Przepis nr 38
Do wydruku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz